Репортаж

Про борги буковинців і підняття тарифу: головне з пресконференції директора енергопостачальної компанії

Загальний борг буковинців за спожиту електроенергію становить 236 мільйонів гривень. Найбільший побутовий борг сягає 315 тисяч гривень. Мешканець Сторожинеччини накопичив його впродовж трьох місяців.

На фото – директор ТОВ «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія» Дмитро Красковський

Ситуація в енергосистемі Буковини наразі стабільна. Про це сьогодні, 21 червня, на пресконференції повідомив директор ТОВ «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія» Дмитро Красковський.

За його словами, станом на 1 червня 2023 року загальний борг краян за спожиту електроенергію становить 236 мільйонів гривень. Із цієї суми 165 мільйонів – борг побутових споживачів.

«Ми маємо новий тариф, який почав діяти з 1 червня, для населення – 2,64 гривні за кВт-год. Він не залежить від обсягів споживання», – каже Дмитро Красковський.

Директор енергопостачальної компанії розповів, що підняття тарифу для побутових споживачів зумовлене підвищенням собівартости електроенергії. Ринкова ціна електроенергії наразі становить 5,63 гривні. Однак держава відпускає населенню за ціною 2,64 гривні за кіловат.

«Якщо ми хочемо сучасну, модернізовану, добре захищену та європейську енергосистему, то виробники електроенергії, звісно, повинні мати прибутки. Якщо ви скажете, що спершу треба зробити гідні зарплати та пенсії – я з вами погоджуся», – наголошує Дмитро Красковський.

Директор ТОВ «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія» каже, що товариство купує «зелену електроенергію» у людей, які мають біля своїх осель сонячні батареї.

Це роблять для того, веде далі Дмитро Красковський, аби покривати власні енергетичні потреби та заробляти кошти. Адже енергопостачальна компанія купує у людей «зелену електроенергію» за вищим тарифом. Він варіюється від 6,3 до 14 гривень. Сума тарифу залежить від року зведення сонячної панелі.

«За кількістю встановлених домашніх сонячних батарей Чернівецька область займає перше місце в Україні. За промислових – ні», – зазначає Дмитро Красковський.

Очільник ТОВ «Чернівецька обласна енергопостачальна компанія» зазначив, що до трійки найбільших боржників за несплату електроенергії входять:

– Сторожинецький район – 18,6 мільйона гривень;

– Глибоцький район – 16,7 мільйона гривень;

– Новоселицький район – 13,7 мільйона гривень.

А найбільший побутовий борг сягає 315 тисяч гривень. Його накопичив упродовж трьох місяців мешканець Сторожинеччини.

Щодо Чернівців, то місто лідирує за загальною заборгованістю споживачів. Станом на 1 червня 2023 року сума боргу становить понад 50 мільйонів гривень.

Дмитро Красковський розповів, що у Чернівцях є побутовий споживач, який не сплачує рахунки за спожиту електроенергію з січня 2019 року. Так, сума боргу становить 110 тисяч гривень.

Щодо юридичних споживачів, то найбільший борг серед підприємств, управлінських компаній і ФОПів становить понад 6 мільйонів гривень. Його накопичували два місяці.

Також директор енергопостачальної компанії наголосив, що товариство збільшуватиме кількість позовних заяв до суду на боржників.

«Якщо немає добровільної оплати навіть після судового рішення, то це потрапляє до виконавчої служби. Так, поки діє воєнний стан, вона не може конфіскувати майно тощо. Але вашу банківську картку заблокують, авто та нерухомість заарештують. Ви зможете користуватися ними надалі, але не розпоряджатися», – каже Дмитро Красковський.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі