Репортаж

Через контрнаступ зріс попит: як у Чернівцях створюють маскувальні витинанки за новою технікою

Витинанки економлять час та кошти, що дозволяє вчасно виконувати запити військових.

Ще з 2014 року працівники чернівецького трикотажного підприємства «Наталюкс» використовують свої ресурси для допомоги Збройним силам. 2022-го потреба стала колосальною. Тож на підприємстві почали використовувати запаси тканин, щоб плести маскувальні сітки. Для цього співпрацюють із волонтерами, аби підвищити якість та швидкість виконання.

Нещодавно на базі підприємства почали створювати аналог маскувальної сітки – витинанки. Вони  не тільки економлять людський ресурс, а й дозволяють виконувати запити в десять разів швидше.

Про запит на маскувальні сітки під час контрнаступу, переваги нової технології та потребу у волонтерах – у репортажі Шпальти.

Про ідею та технологію виробництва

Сергій Побережний – волонтер та виконавчий директор «Наталюкс». Він координує всі процеси – від спілкування з волонтерами до деталей дизайну маскувальних сіток.

Два тижні тому до нього прийшли волонтери з прикладом витинанок. Згодом Сергій із конструктором фірми обміркували, як можна створити вироби за допомогою обладнання підприємства та втілити ідею в життя. Після низки спроб і помилок вийшов повноцінний аналог маскувальної сітки, де в основу вплітають тканину.

«Для мене ця ідея видавалася фантастичною. Всього за пів години ми можемо зробити 10 штук витинанок», – каже волонтер.

Для виробництва використовують розкрійний комплекс на базі трикотажного підприємства «Наталюкс». Усе починається з розробки лекал. Потім на спеціальний комплекс настилають тканину (спанбонд) і вирізають стрічки певної довжини й ширини. Так, за годину виготовляють до 20 витинанок. Виробництво постійно оптимізують. До прикладу, наступні вироби будуть із люверсами для зручного кріплення.

«Спочатку в нас було небагато сподівань, бо обладнання призначене трішки для іншого. Але ми розуміємо, що уявлення розробника – це одне, а спосіб експлуатації – зовсім інше. Тому якщо є така потреба, і це дуже сильно дозволяє підвищити продуктивність і закривати запити, то над цим варто попрацювати», – вважає Сергій.

Найбільша черга запитів – на маскувальну сітку

Шпальта відвідала Літній театр у парку Шевченка, де волонтери Обласної федерації спортивного туризму розгорнули роботу з плетення витинанок, маскувальних сіток та кікімор. До повномасштабного вторгнення сітки плели просто з дому, однак зараз працює декілька волонтерських точок, куди можуть прийти всі охочі. Всі матеріали організація закуповує самостійно за кошти з благодійних зборів.

Витинанки робити швидше, ніж звичайні маскувальні сітки, зауважують волонтерки. Наприклад — залежно від кількости людей, — для 20 сіток потрібно два-три дні. А виробництво витинанок займає вдесятеро менше часу.

«Спочатку пробували робити витинанки за допомогою канцелярського ножа. Однак потім почали шукати інші способи, бо нам потрібно збільшити кількість сіток, але зменшити людський ресурс. Тож почали шукати, хто нам може допомогти. Так, звернулися до Сергія — досі ми не були знайомі з ним. Зараз «Наталюкс» виручає нас у двох аспектах: по-перше, нарізає стрічки, і, по-друге, витискає тканину», – каже одна з координаторок роботи відділу маскування Леся Зюбак.

За її словами, зараз, під час контрнаступу, на сітки особливо великий запит. Наразі 20 витинанок уже відправили на Донецький напрямок.

«Найбільша черга запитів – на маскувальну сітку. Наш мінус у тому, що ми фізично не можемо встигнути. Тому витинанка та співпраця з «Наталюкс» допоможе швидше виконувати запити військових», – пояснює розробниця маскувальних костюмів Наталя Фонарюк.

Такий вигляд має готова витинанка / фото надав Сергій Побережний

За словами волонтерок, попри втому та подекуди байдужість людей, організація має згуртований колектив. Сюди приходять як чернівчанки, рідні яких пішли на фронт, так і переселенки, які хочуть якнайшвидше повернутися додому.

«Ми іноді кидаємо клич – нам, наприклад, терміново потрібно вісім-десять костюмів. І всі злітаються, як бджоли, – сіли й зробили. Наше гасло: «Захищаємо тих, хто захищає нас». І в кожного є розуміння, що вони роблять», – ділиться волонтерка Леся.

Так, запоріжанка Валентина проживає в Чернівцях з березня. Плести маскувальні сітки вона приходить раніше від усіх – о сьомій ранку. І працює, доки вистачає сил:

«Я додому хочу – у Запоріжжя. Коли тяжко – згадуємо бійців і кажемо, що їм тяжче».

Волонтери закликають до плетіння сіток усіх охочих, адже робочих рук критично не вистачає. На місці всього навчають, показують техніку, а роботу можна виконувати навіть із дому.

«От, наприклад, відправили костюми чи сітки, а наступного дня нам пишуть, що знову нічого немає. Тому дуже стараємося, щоб наші вироби маскували. Навіть якщо побудуть годину, і дрон не побачить – це вже буде велика заслуга», – додає пані Леся.

Локації плетіння сіток

– Український народний дім,

вул. Якоба фон Петровича, 2.

Координатор:

Тетяна, тел.: +380501326608.

– Палац «Академічний»,

вул. Шіллера, 11.

Координатор:

Леся, тел.: +380977293862.

– Літній театр,

парк ім. Т. Г. Шевченка.

Координатори:

Тимофій, тел.: +380986338074,

Наталія, тел.: +380504346303.

– Приміщення «Облспоживспілка»,

вул. Героїв Майдану, 96 (біля OZZY, навпроти готелю «Турист»), третій поверх, каб. 316.

Координатор: Тетяна, тел.: +380507800044.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі