Новини

Нова щелепа з власного ребра: у Чернівцях уперше провели унікальну операцію

Оперативне втручання відбулося у два етапи.

Фото: Чернівецька обласна клінічна лікарня

Хірурги-стоматологи і торакальні хірурги Чернівецької обласної клінічної лікарні провели унікальну реконструктивно-відновлювану пластичну операцію. Вони зробили пацієнтові нову щелепу з його власного ребра.

Про це повідомляє на своїй фейсбук-сторінці Чернівецька обласна клінічна лікарня.

Так, у хворого через отриману травму була повністю відсутня ментальна ділянка (передня частина) нижньої щелепи. Оперативне втручання відбулося у два етапи. Спершу торакальні хірурги вилучили у пацієнта п’яте ребро зліва.

Потім хірург-стоматолог змоделював із нього імплант необхідного розміру і форми. Далі встановив його на місці відсутньої ментальної ділянки нижньої щелепи і зафіксував спеціальною пластиною та гвинтами.

«Хірургічне втручання складне тим, що був великий ризик крововтрати й доводилося працювати у ділянці лицевого нерва. Хвилювався, щоб після операції не було обмежень рухів язика, щоб надалі пацієнт мав змогу нормально розмовляти і їсти. Негативних наслідків вдалося уникнути. Після хірургічного втручання пацієнт почувається нормально», – каже хірург-стоматолог Микола Токар.

Генеральний директор ОКНП «Чернівецька обласна клінічна лікарня» Дмитро Домбровський зазначив, що оперативне втручання такого рівня виконали у Чернівецькій обласній лікарні вперше.

Коментарі