Новини, Репортаж

Церемонія відкриття та фільм про Голодомор від французького режисера: «Миколайчук OPEN». День другий

Другого дня фестивалю відвідувачі переглянули стрічку французького режисера Гійома Ріба про Голодомор 1933 року в Україні. Окрім цього, мали нагоду поспілкуватися з відомою українською акторкою Римою Зюбіною та глянути прем’єру фільму за її участи «Злегка відчинені двері». Наприкінці дня відбулася урочиста церемонія відкриття фестивалю. Її розпочали з перегляду фільму «Я, Ніна».

У Чернівцях триває фестиваль глядацького кіно «Миколайчук OPEN». Сьогодні, 16 червня, провели урочисту церемонію відкриття. Її розпочали показом стрічки «Я, Ніна» від режисерки Марисі Нікітюк.

Фільм заснований на реальних подіях, що відбулися в житті української журналістки, акторки та телеведучої Яніни Соколової. Як зазначили організатори, стрічка є відображенням того, що за рік повномасштабного вторгнення українці не лише вистояли, а й стали сильнішими у своїх переконаннях та опорі.

Як раніше розповів Шпальті генпродюсер фестивалю Олексій Гладушевський, гасло цьогорічного фесту: «Відстоювати своє». Він зауважив, що фільм «Я, Ніна» — це драма про боротьбу з хворобою. Цю стрічку він також відносить до тих, у яких ідеться про відстоювання свого.

«На жаль, наша стрічка з’явилася у не простий час, я б сказала, дуже складний. Спочатку ми думали, що знімаємо фільм про одне, а потім виявилося, що про інше. Це той момент, коли ти, попри все, знаходиш мотивацію, аби рухатися далі, і світло, проживаючи доволі темні часи. У житті я не могла б уявити, що такі темні часи настануть. Для мене раптом змінилася ця історія і стала дуже актуальною сьогодні», — каже режисерка фільму Марися Нікітюк.

Також організатори розповіли, що мета цього фестивалю благодійна. Під час Миколайчук OPEN збиратимуть кошти для ЗСУ, а наприкінці фестивалю проведуть аукціон. На ньому розіграють мерч та прапор із підписами акторів і режисерів, котрі відвідали фестиваль.

Також генпродюсер події нагадав, що на церемонії нагородження вручатимуть Залізного Миколайчука. Статуеток буде три: для переможців на міжнародному й національному рівнях, а також спецвідзнака.

Обирати кращі фільми будуть глядачі. Переможець у конкурсі повнометражного фільму отримає 1000 доларів, а короткометражного — 500.

Також сьогодні, другого дня фестивалю, показали фільм французького режисера Гійома Ріба «Україна 1933: Насіння голоду». Він розповів, що фільм створили на основі щоденників валлійського журналіста Ґарета Джонсона. Гійом показував фільм у французькому парламенті. Як він розповів, це і стало останньою краплею того, щоб у французькому парламенті визнали Голодомор геноцидом українського народу.

«Вперше відвідав Україну в 2004-2005 роках. До України я приїжджав близько 20 разів, і саме у Вінниці зустрів дівчину, яка розповіла мені про Голодомор та все, що відбувалося у той період. Це ніяк не виходило в мене з голови. Хоч Голодомор був багато років тому, але зараз є кінострічка, яка показує правду того часу», — каже режисер.

Тему Голодомору режисер обговорював у парламенті ще 2020 року. Тоді там не зважали на це. Але коли почалося повномасштабне вторгнення, люди по-іншому глянули на українську історію.

У роботі з фільмом найважче було те, що не залишилося жодних слідів, зачіпок. У режисера було лише 26 світлин.

«Це було важко і майже неможливо, але я старався, аби люди побачили цю кінострічку без брехні Радянського Союзу», — каже Гійом Рібо.

Режисер поділився, що бачить Україну сміливою країною з чудовими людьми, та радий бути на цьому, тепер уже міжнародному, фестивалі.

Окрім цього, глядачі мали можливість поспілкуватися з відомою українською акторкою Римою Зюбіною. Вона розповіла про участь у фільмі, який також презентували на Миколайчук OPEN. Це стрічка «Злегка причинені двері».

Також раніше Шпальта розповідала, як розпочали другий день фестивалю. Відомий український режисер Ахтем Сеітаблаєв презентував творчий проєкт про Чернівці.

 

Коментарі