Новини, Репортаж

Твори, написані з різницею у 250 років: у Чернівецькій філармонії зіграли «Пори року»

Солістами були скрипалі-віртуози Назарій Пилатюк та Дарій Кобзар. Заслужений артист України скрипаль Назарій виконав класичного Вівальді. Натомість Дарій зіграв модерн – Астора П’яццолу. Про поєднання класики та ритмів латиноамериканської музики, концерт у Чернівецькій обласній філармонії та гру на скрипці від Назарія Пилатюка — читайте у матеріалі Шпальти.

Учора, 11 червня, у залі Чернівецької обласної філармонії заслужений артист України Назарій Пилатюк та скрипаль Дарій Кобзар у супроводі академічного камерного оркестру «CAPRICCIO» зіграли концерт «Пори року». Скрипалі-віртуози виконали твори Вівальді та П’яццоли. У концерті поєднали вічно живу класику та модерн — твори, які написані з проміжком часу у 250 років.

Про це «Шпальті» розповів один із солістів-скрипалів буковинець Дарій Кобзар. Він зіграв чотири частини «Пори року», які написав Астор П’яццолла.

«Вони називаються «Пори року в Буенос-Айресі». П’яццола написав їх у ритмах латиноамериканської музики, додав трішки джазу і декілька шматочків “Пір року” Вівальді. Ми поєднали такі речі, як класику та латиноамериканські танці. Вони зовсім не схожі між собою. Слухачі мали можливість почути щось нове, адже чернівецька публіка вже багато разів слухала класичного Вівальді. Також у глядачів випала нагода порівняти ці дві пори сезону» — каже Дарій.

Ще одним солістом на концерті був Назарій Пилатюк. Він — професор музичної національної академії та працює в Національному будинку музики у Києві. Зі скрипкою Назарій знайомий із дитинства і називає її своїм життям. У музиці його основним наставником та критиком залишається батько — Ігор Пилатюк. На концерт до Чернівецької обласної філармонії Назарій приїхав на запрошення.

«Для мене направду було дуже приємно відчути цю чудову атмосферу і найвищий клас. Можливо, ви й самі про це навіть не здогадуєтеся, але у Чернівцях є справжні «діаманти», починаючи від феноменального маестро», – каже скрипаль-віртуоз.

Назарій розповів, що ніколи раніше не співпрацював із Чернівецької обласною філармонією, бо не випадало такої нагоди. Каже, що він був вражений від репетиції.

«Наразі ми ще більше і більше знаходимо спільного. У вас тут, у Чернівцях, є колосальні люди. Ось, до прикладу, концертмейстер віолончелі – Микола Головін. Можливо, у нього є хвилювання, проте він підходить і часто запитує. Він сказав таку фразу: “Ви знаєте, що б не було на сцені у нас усе вийде”», — ділиться Назарій.

Під час концерту пролунав сигнал повітряної тривоги, проте віолончеліст залишився на сцені та продовжив грати, аби розрядити обстановку, допоки люди збиралися до укриття.

Також Назарій розповів, що нині на сценах філармоній почали часто поєднувати непоєднувані речі. У приклад скрипаль наводить класичну гру Вівальді та гру діджея за діджейським пультом на одній сцені.

«Хоча сьогодні глядачі у чернівецькій філармонії такого не бачили, але Дарій виконав твори «вбивці танго» – Астора П’яцолли. Цей автор пройшов нелегкий шлях, але все-таки його визнали генієм. Як-то кажуть: «від вигнання до признання». Натомість я грав твір, який, певно, ніхто ніколи ще не перевершив — оригінал Антоніо Вівальді «Чотири пори року». Це для мене завжди велика приємність і щастя. Навіть попри той складний час, який ми зараз переживаємо. У кожній із таких серій концертів ми завжди стараємося робити багато благодійних», – каже Назарій Пилатюк.

Як він розповів, з останніх благодійних – це концерт, який відбувся 8 червня в Андріївській церкві. Він став ініціативою будинку музики, в якому працює Назарій. Тоді збирали кошти для Ольги, яку важко поранили на Бахмутському напрямку. Також як приклад Назарій навів свій останній концерт у Львові. Тоді вдалося зібрати пів мільйона гривень.

Як раніше зауважив Назарій, скрипка – це його життя. Проте водночас він каже, що це постійні жертви. Вони стосуються сім’ї, яку Назарій бачить рідко, адже все своє життя він постійно у потязі. За останній рік скрипаль брав участь у 260 концертах.

«Сьогоднішній концерт — це певна магія, яка відбувається на сцені. Перш за все ми занурюємося у той період, коли цю музику створили. Очевидно, що Вівальді написав фантастичні сонети, і ми занурилися в цей світ, який у будь-якому випадку допомагає нам стати кращими. У багатьох наукових статтях доведено, що музика має певний лікувальний ефект», — каже скрипаль.

Назарій зазначає, що українцям необхідно продовжувати допомагати армії, й музика також допомагає у цьому. Натомість каже, що людям варто продовжувати жити та донатити кошти на ЗСУ.

«Я взагалі дивуюся героїзму людей, які не перестають жити. Але це ж слова президента: «Не відкладайте життя на потім, ви повинні любити, народжувати, дякувати кожному дню». Радіти й очевидно, на жаль, і сумувати», — резюмує Назарій Пилатюк.

Фото: Володимир Гриців

Коментарі