Новини

Чернівецькі випускні вечори, НМТ і 25 мільйонів на укриття: головне з брифінгу очільниці Департаменту освіти та науки

Оксана Сакрієр також розповіла про затримку зарплатні вчителям, оздоровлення дітей і шкільні автобуси.

На фото директорка Департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА Оксана Сакрієр/пресслужба Чернівецької ОВА

Сьогодні, 5 червня, у будівлі Чернівецької обласної військової адміністрації відбувся брифінг директорки Департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА Оксани Сакрієр щодо підсумків завершення навчального року.

Так, вона каже, що на Буковині вже у 184 школах пролунали останні дзвоники. Також Оксана Сакрієр назвала дати проведення випускних вечорів. Вони відбудуться з 23 червня по 2 липня.

«Рекомендація Департаменту освіти залишається незмінною. Ми просимо всіх учасників освітнього процесу і безпосередньо адміністрації закладів зробити лінійки немасовими», – наголошує Сакрієр.

Фото: пресслужба Чернівецької ОВА

Директорка Департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА розповідає, що з 1 вересня 2022 року зріс показник очного навчання. Якщо на початку навчального року діти навчалися в очному форматі у 160 школах, то наприкінці другого семестру вже 177 навчальних закладів приймали у своїх стінах учнів та учениць.

«З огляду на безпеку, проведення національного мультипредметного тесту перебуває в інформаційній тиші. Хоч основна сесія стартувала 5 червня, у Чернівцях вона розпочнеться трохи згодом. Ці заходи запровадили для того, аби не давати конкретних даних (про місця проведення – авт.). Адже найперше ми маємо думати за безпеку наших дітей», – Оксана Сакрієр пояснила, чому не розголошують інформацію про місця проведення НМТ.

Вона також додала, що в усіх 19 центрах проходження НМТ є облаштовані укриття. Надзвичайні служби, які гарантуватимуть безпеку дітей під час проходження тестування, знають режим роботи й нюанси проведення НМТ.

Фото: пресслужба Чернівецької ОВА

Щодо літньої відпочинкової кампанії, то Оксана Сакрієр каже, що традиційного оздоровлення, до якого звикли на Буковині, у повному обсязі не буде. Тому що у низці оздоровлювальних закладів немає змоги облаштувати укриття.

«Ми розуміємо, що батьки влітку працюють, війну ніхто не скасовує. А дітям необхідно організувати якісне дозвілля. Тому у нас буде діяти 194 відпочинкові табори. Їх поділили на напрями: науковий, естетичний, туристичний, екологічний тощо. Ці табори працюватимуть упродовж двох місяців», – зазначає директорка Департаменту освіти та науки.

Дитина зможе самотужки зареєструватися на той напрям, який їй до вподоби, веде далі Оксана Сакрієр. Покрокову інструкцію опублікують на фейсбук-сторінці Департаменту освіти та науки Чернівецької ОВА.

«Після 8 червня зможемо озвучити, на укриття яких закладів загальної середньої освіти ми витратили 25 мільйонів гривень. Є нові вимоги до облаштування та побудови укриттів. Із цих грошей ми плануємо все ж збудувати одне укриття, а далі займемося реконструкцією», – головна освітянка области розповіла про стан коштів, які Кабінет Міністрів України виділив Чернівецькій області на облаштування укриттів.

Фото: пресслужба Чернівецької ОВА

Оксана Сакрієр зазначає, що Чернівецька область – лідерка в Україні у переданих шкільних автобусів для ЗСУ. Так, із Буковини вдалося відвезти на передову 111 автобусів. Нині треба придбати 107 шкільних автобусів для потреб буковинських дітей.

«Наразі у нас є 28 мільйонів гривень на закупівлю шкільних автобусів. Ми чітко розуміємо, що обласний бюджет не величезний. Тому нам треба шукати автобуси у наших закордонних партнерів, що і робить кожна територіальна громада», – наголошує директорка Департаменту освіти та науки.

Вона каже, що проблема з виплатою зарплатні вчителям досі є актуальною. Всього освітню субвенцію на оплату вчительської праці скоротили на 20%.

«Нечисленна школа є затратною для територіальної громади, і показник якости навчання там невисокий. Коли ми говоримо, що у нас скоротили субвенцію на 20%, то недоцільно утримувати нечисленні школи… Дебіторської заборгованости немає, але потреба складає 52 мільйони гривень. Це велика сума. Шляхом оптимізації мережі, виплат із місцевих бюджетів і зверненням до Міносвіти щодо збільшення освітньої субвенції будемо розв’язувати це питання», – резюмує Оксана Сакрієр.

Коментарі