Новини

«Готові до спротиву»: презентували трейлер документального фільму про Чернівецьку тероборону

Зйомки проводили у Чернівцях, Харківській, Донецькій та Луганській областях.

Чернівецька бригада Сил територіальної оборони презентувала трейлер документального фільму «Готові до спротиву». У ньому йдеться про бойовий шлях буковинських тероборонців.

Сьогодні, 1 червня, ТрО відзначає п’яту річницю від дня створення. 

Про це йдеться на сторінці 107 окремої бригади ТрО.

«У фільмі задокументовано бойові історії з життя підрозділів 107 окремої бригади ТрО Буковини, які зараз перебувають у найгарячіших точках України та дають гідну відсіч ворогу на фронті», – йдеться у повідомленні.

Автори документального фільму – чернівецький кінорежисер Олександр Ткачук та чернівецький журналіст Микола Кобилюк, які також від початку повномасштабного вторгнення служать у лавах тероборони.

Шпальта дізналася в авторів фільму про те, як знімали, що було найважчим та яка ідея стрічки.

Першою посадою Миколи Кобилюка в ТрО був стрілець, згодом він перевівся в мінометну батарею, а віднедавна залучений до створення медіапродуктів в армії. Також він перевівся в інший підрозділ. 

Журналіст каже, що в армії його робота абсолютно відрізняється від того, що робив у цивільному житті.

«У цивільному житті бути медійником, вважаю, значно нудніше, бо навіть ті події, які здавалися раніше надзвичайними у місті, не зрівняти з тими, що доводиться фіксувати на фронті», – ділиться Микола.

Він розповідає, що наказ про початок зйомок циклу документальних фільмів «Готові до спротиву» про роботу підрозділів ТрО отримали восени 2022 року. Кожна бригада має зняти стрічку про свій бойовий шлях, людей, чим вона відрізняється від інших збройних формувань. Адже більшість людей у ТрО прийшли, які, можливо, ніколи раніше не тримали в руках зброї.

«Керівником проєкту призначили Олександра Ткачука, оскільки він уже мав досвід режисування. Він запропонував мені долучитися до зйомок, бо я дотичний до медіа. Ми їздили у відрядження, знімали, відвідали всі наші батальйони ТрО, записували інтерв’ю з героями. Ми здивовані і захоплені тим, що люди, які раніше не мали стосунку до зброї, після навчань та бойового досвіду володіють зброєю не гірше, ніж кадрові військові», – розповідає Микола.

У батальйонах автори стрічки зустріли представників найрізноманітніших професій. Це вчителі, танцюристи, підприємці. 

«У нашому фільмі фігурує священник, який пережив, напевно, не найкращі миті свого життя під обстрілами. Він розповів про випадок, коли під час бойового завдання потрапив із побратимами під обстріли. Чоловік дуже натхненно вголос читав Псалом 90 і переконаний, що саме ця молитва врятувала його та побратимів під обстрілами. Таких історій дуже багато. Але через чіткий хронометраж ми не змогли їх усіх вмістити у стрічку», – розповідає співавтор фільму.

«Воюють на рівних з іншими»

Олександр Ткачук розпочав документувати підготовку ТрО ще до того, як отримав наказ від командування знімати фільм. Документує все на власну камеру.

«Зйомки фільму тривали орієнтовно пів року, але я почав документувати все ще раніше, коли ми були у Чернівцях».

Олександру та Миколі доручили зйомки, оскільки вони мають схожий досвід. Однак героїв та історії буковинці обирали самостійно.

«На місцях нам дали творчу свободу, ми самі вибирали героїв, сюжет історії. Намагалися максимально цікаво розповісти про наш підрозділ», – ділиться автор фільму.

Кадри знімали переважно на полігонах під час тренувань. Власне тому деякі з них були зняті наче постановка.

У фільмі будуть кадри і з мобільних телефонів чи екшн-камер, які бійці батальйону знімали безпосередньо під час боїв, а також кадри з дрону. 

Підрозділи 107 бригади ТрО воювали в Харківській, Донецькій та Луганській областях. Тож кадри будуть і звідти.

Олександр каже, що найважчим було те, що доводилося знімати військових з інших батальйонів, з якими не були знайомі. Було дуже мало часу, аби познайомитися та викликати довіру.

«Попри те, що ми з Миколою також служимо, нас сприймали як журналістів із камерою. Через це важко було викликати на емоцію. А ще не всі військові люблять камеру та вміють гарно говорити. Але ці люди роблять дуже важливі речі. Ми обирали гідних людей і вчинки, про які варто розповісти», – ділиться Олександр.

Співавтор фільму зауважує, що ідея стрічки — зафіксувати для історії та нинішнього і майбутнього покоління те, що ТрО — це важливий підрозділ, який гарно себе зарекомендував на війні.

«На початку війни ТрО як нову сформовану структуру сприймали дещо скептично. Але за час війни ці підрозділи проявили себе дуже гідно, їх застосовували не так, як планували. Ці формування залучали на першу лінію фронту, і вони стояли поруч із бойовими, штурмовими, десантними і піхотними бригадами. І так само рівноцінно тримали оборону, брали участь у штурмах чи контрнаступах. Сьогодні це підрозділ, який на рівних воює з іншими», – підсумовує Олександр Ткачук.

Довідка

«Готові до спротиву» – це цикл документальних фільмів про підрозділи Сил територіальної оборони Збройних сил України. Стрічка про 107 окрему бригаду ТрО стане другою серією цього циклу. Фільм створений на виробничій базі Служби зв’язків із громадськістю Командування Сил територіальної оборони ЗСУ за підтримки служби зв’язків із громадськістю регіонального управління Сил ТрО «Захід».
Художній керівник циклу документальних фільмів – відомий український режисер, військовослужбовець ТрО Ахтем Сеітаблаєв, керівник проєкту – полковник Олексій Дмитрашківський.

 

 

Коментарі