Репортаж

Для дітей, які втратили батьків: у Місті добра в Чернівцях відкрили новий корпус

Разом із відкриттям нового корпусу тут відзначили День захисту дітей із сім’ями внутрішньо переміщених осіб.

Сьогодні, 1 червня, у Місті добра відкрили четвертий корпус для дітей, позбавлених батьківського піклування. Будівля розрахована на 50 осіб. У мирний час тут займатимуться освітою та мистецтвом, зокрема англійською та математичними науками, ліпленням із глини, малюванням та театром.

«Під час війни, коли прихистку потребують багато евакуйованих дітей, позбавлених батьківського виховання, цей корпус належатиме мацьопикам. Одразу після нашої перемоги, в яку ми віримо, цей корпус належатиме дітям та розвитку їхніх талантів», – розповідає засновниця БФ «Місто добра» Марта Левченко.

Активне будівництво цієї будівлі тривало пів року. Сьогодні сюди вже заселили дітей з евакуйованого дитбудинку Одеси. Також очікують дітвору, яка постраждала від війни, та місцеву малечу, яка потребуватиме занять.

«Завжди страшно розпочинати будівництво – це наче народжувати дитину. Тим паче війна, ми не знаємо, що буде завтра. Але ми розуміємо, що є велика потреба, і дітям необхідно більше простору, захисту й прихистку».

Корпус збудували завдяки донатам благодійників та допомозі будівельними матеріалами із закордону.

У натовпі знайомимося з Тетяною. Вона переїхала торік зі Слов’янська Донецької области та виховує у Місті добра шістьох дітей. Зараз вона допомагає тут песикам – купає, годує, вигулює та водить їх до ветеринара. А також пере дитячі речі. Її чоловік допомагає у будівництві.

«Ми спочатку взагалі не знали, куди їдемо. Не брали з собою нічого зайвого, тому що війна, діти під обстрілами… Дуже складно. Коли їхали в потязі, одна дівчина порадила це місце. Нас уже чекали тут, ми дуже вдячні за все, що роблять для дітей».

Юля та її донька Ярина — з Харківщини. За словами жінки, вдома відносно тихо – вони з дитиною проживають за 50 кілометрів від Харкова. Чоловік Юлі загинув на війні, коли доньці виповнився один місяць. Так, їх долучили до проєкту «Наші діти» та запросили на свято.

«Новий корпус – це великий внесок для діток, які ростуть без батьків. Допомагати, як роблять у Місті добра, – це дуже велика справа», – каже Юлія.

У межах святкування Міжнародного дня захисту дітей виступали благодійники, а діти брали участь у флешмобах. Також тут облаштували декілька локацій з іграми та фуд-кортами. Гостею Міста добра стала співачка Світлана Тарабарова. Кожному учаснику свята вручили подарунки.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі