Новини

Православна церква України переходить на новий календар

Відтепер ПЦУ відзначатиме Різдво 25 грудня, Водохреща 6 січня, а Миколая 6 грудня. Різниця між старим Юліанським і новим Григоріанським календарем складає 13 днів.

Фото BBC Україна

У середу, 24 травня, Православна церква України на архиєрейському соборі в Києві ухвалила перехід на новий календар. Про це пише BBC Україна.

Відтепер ПЦУ відзначатиме Різдво 25 грудня, а не 7 січня. Так само змістяться й інші свята. Покрову будуть святкувати 1 жовтня, Водохреще 6 січня, а Миколая 6 грудня. Проте це не стосуватиметься Великодня й низки інших свят, зокрема Трійці.

Рішення про перехід на новий календар ПЦУ ухвалила на архієрейському соборі-зібранні усіх єпископів. Він відбувається у Києві в Трапезному храмі Києво-Печерської лаври і має завершитись після опівдня. Проти переходу проголосував один єпископ, ще один утримався.

Формально потім перехід ще має схвалити помісний собор церкви 27 липня 2023 року за участю мирян. Проте, як заявили ВВС предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній та низка інших епископів, питання вже вирішене, з 1 вересня перехід буде.

Різниця між старим Юліанським і новим Григоріанським календарем складає 13 днів.

Коментарі