Інтерв'ю, Перша шпальта

Від квартири вціліла лише ікона Божої Матері: історія переселенки з Бахмута, яка переїхала до Чернівців

Зінаїда Вороненко взяла участь в акції «Переможна вишиванка», вона вірить у звільнення міста та перемогу України.

Зінаїда Вороненко, рятуючись від війни, приїхала до Чернівців із Бахмута. Тут вона орендує з сім’єю квартиру та намагається влаштувати життя.

Житло жінки у її місті зруйнували у березні російські окупанти. Вціліла лише ікона Божої Матері…

Про те, чому обрала Чернівці, життя людей у підвалі зруйнованого будинку в Бахмуті та участь в акції «Переможна вишиванка» читайте у матеріалі.

Зінаїда Вороненко приїхала до Чернівців із Бахмута рік тому. Разом із чоловіком, донькою та онукою орендують квартиру. Її 37-річний син нині на війні, а невістка з онукою – у Німеччині.

Пані Зінаїда із сім’єю виїхали з дому 7 квітня 2022 року, на третій місяць повномасштабного вторгнення росії.

«Думали, що це на три тижні, тож нічого з собою не брали, все залишили вдома. Тепер, коли квартира зруйнована, залишилися ні з чим», – ділиться жінка.

Пані Зінаїда родом із Бердянська, тож думали податися туди, але оскільки місто окуповане, це було неможливим. На Буковині, у Заставні, проживає подруга бахмутки, вона запропонувала Зінаїді їхати до Чернівців і допомогти знайти житло.

«Ми не шкодуємо, що сюди приїхали, тут дуже гарне місто, красиво, добрі люди. Квартиру знайшли у Чернівцях, адже сюди переїхала також моя сестра з онуками, тож хотіли бути ближче одне до одного», – ділиться Зінаїда Вороненко.

Бахмут був чистим аристократичним містом

Зінаїда Вороненко приїхала до Бахмута молодою спеціалісткою із Запоріжжя. Працювала у державній службі лікарських засобів із контролю за наркотиками – головна спеціалістка, державна інспекторка. Нині жінка на пенсії. 

1992 року Зінаїда Вороненко отримала трикімнатну квартиру.

Вона пригадує, що, коли приїхала у Бахмут, побачила аристократичне місто.

«Чистота там була, зелено. Подумала: «О, яке гарне місто!» Воно було дуже красивим. Працював завод шампанських вин, соляні шахти. До нас приїжджали туристи на екскурсії», – пригадує пані Зінаїда.

Нині від міста залишилися одні руїни.

У підвалі залишилися 10 людей

Ключі від своєї квартири Зінаїда Вороненко залишила сусідці. У підвалі її будинку донедавна жили десятеро людей, які не захотіли виїжджати.

Два місяці тому, у березні, пані Зінаїда дізналася, що її квартиру зруйнували. Розповіла сусідка з дев’ятого поверху, яка виходила іноді на зв’язок зі своїм сином, а той переповів усе Зінаїді. У квартирі згоріло все дотла, вціліли лише дві іконки Божої Матері. 

«Наш будинок — дев’ятиповерхову будівлю на 141 квартиру — зруйнували ще давно, але наше помешкання було цілим. У березні я дізналася, що й моя квартира теж згоріла. Згоріло все, а ікони цілі. Я не розумію, як це можливо», – ділиться жінка. 

У Бахмуті також мала квартиру донька пані Зінаїди, але і її житло зруйноване.

«Остання вулиця Ювілейна, там уже все розбомбили. Не знаю, як ці люди жили у підвалі, адже там жодних умов немає, ще й постійні обстріли. Їм допомагали військові. Днями я прочитала в чаті соцмереж, що цих 10 людей вивели з нашого будинку, але куди, не знаю», – каже жінка.

«Їздимо на екскурсії та беремо участь в акціях»

У Чернівцях Зінаїда Вороненко зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа. А ще звернулася до центру «Турбота». Каже, що тут відчула підтримку та опіку. 

Розповідає, що в цьому центрі є багато можливостей для людей, які потребують допомоги. Для підопічних організовують різноманітні заходи та екскурсії. У центрі пані Зінаїда зустріла також своїх земляків.

«Ми з чоловіком ходили на скандинавську ходьбу, фізпроцедури, на хор, відвідуємо різні екскурсії:, їздили в Ясси, на тюльпанове поле тощо. Це дає можливість соціалізуватися в новому місті та відволікатися від думок. Вдячна центру за ці можливості. Адже вночі не спиться — думаємо про дім. Якби не було цієї організації, я, напевно, зійшла би з розуму», – ділиться бахмутка.

Сьогодні, 18 травня, Зінаїда Вороненко взяла участь в акції «Переможна вишиванка», який об’єднав українців та українок із різних куточків країни. Всі учасниці у вишитих костюмах дефілювали на червоній доріжці у дворику ратуші. Кожна з моделей уособлює незламність свого міста.

«Хочемо повернутися додому»

Зінаїда Вороненко з сім’єю хочуть повернутися додому, в рідний Бахмут. Але коли це стане можливим, не знають.

Жінка розповідає, що нещодавно міський голова Бахмута виступав у Полтаві, де сказав, що місто відбудують, уже є інвестори.

«Всі надіються на те, що місто звільнять, відбудують. Але там лише розмінування може тривати не менше трьох років», – припускає жінка.

Попри все, пані Зінаїда вірить у те, що Бахмут незабаром звільнять від ворога, й Україна переможе. 

«Вірю, що все буде добре, надія вмирає останньою. Треба вірити в це і в Бога. У Чернівцях я ходжу до молитовного дому, молюся, аби все було добре», – ділиться жінка.

Фото Ігоря Константинюка

 

Коментарі