Новини, Репортаж

25 орнаментів на світильниках: у Чернівцях презентували проєкт реконструкції скверу Дня вишиванки

У сквері буде дитяча зона, бруківка замість асфальту, великий простір для масових заходів та зелені зони з газонами для відпочинку.

Сьогодні, 18 травня, у Чернівцях презентували проєкт реконструкції скверу Дня вишиванки. Архітектори, що розробляли проєкт, презентували його на місці, де вже розпочали роботу.

Архітектор проєкту Данило Семенцов розповів, що однією з ідей реконструкції є повернення його до попереднього вигляду. Він також зазначив, що у сквері хочуть зробити колові доріжки, адже наразі там хаос і можна заблукати.

«Сітка доріжок, можливо, буде відповідати й тим, що були рік тому. Адже насправді багато їх збереглося. Але якщо раніше у парку був зелений острівець і все закатано асфальтом, то зараз ми робимо навпаки. У нас будуть доріжки з радіусами та поворотами. Все інше — зелень, бо ми даємо пріоритет зеленим насадженням, а не великим площам із бруківкою», — каже архітектор.

Також у сквері буде дитяча зона і встелена бруківка замість асфальту. У парку облаштують нові зелені зони з газонами для комфортного відпочинку. Також будуть і насичені зони, де зобразять символіку та створять великий простір для громадських та культурних масових заходів.

Однією з особливостей парку стануть 25 орнаментів. Їх нанесуть на світильники та розташують на всій території парку.

Раніше Шпальта розповідала, що у Чернівцях проведуть конкурс на кращу скульптуру Івасюка для скверу Дня вишиванки.

Монумент Івасюка облаштують у частині парку поблизу вулиці Гакмана, біля одного зі входів. Центральну інсталяцію візуально повʼяжуть із памʼятником і таким чином створять алею перед монументом.

Крім того, проєкт реконструкції передбачає облаштування всієї Соборної площі з можливим зʼєднанням із Центральною площею.

Водночас у проєкті передусім розрахували трафік вулицею Героїв Майдану з одночасним перенесенням зупинок громадського транспорту. Таким чином, перекривши проїзд через Соборну площу, обʼєднають окремі частини площі в єдиний громадський багатофункціональний простір.

Також один із важливих кроків у проєкті — прокладання осей. Головна вісь проходить через Соборну площу, сквер до Кафедрального собору Святого Духа.

«У такий спосіб створюється кишеня для туристичних автобусів. Тому саме із Соборної площі можуть починатися різноманітні (зокрема і пішохідні) екскурсії для туристів та жителів міста. Саме Соборна площа може стати місцем обʼєднання, зустрічі людей», — каже Данило Семенцов. 

Також у сквері збережуть усі наявні дерева. Додатково висадять другу лінію. У центральній частині планують посадити бук.

Зробивши частину вулиці Митрополита Гамана від Героїв Майдану до Головної пішохідною, Соборна площа обʼєднається зі сквером у спільний громадський простір, а також відбудеться заведення пішохідного потоку від Соборної площі до вул. Ольги Кобилянської.

За словами засновниці Дня вишиванки Лесі Воронюк, досить символічно, що цей сквер назвали Днем вишиванки. Перше святкування проводили саме тут.

«Відповідно до назви створюються візуалізації та оновлення скверу. Це буде простір, де буде чимало автентичних рішень, де буде показано орнаменти з усіх частин України. Покажуть і інші елементи нашої культури. Це буде динамічний простір, але матиме привʼязку до української спадщини. Сподіваюся, що сквер стане однією з найгарніших локацій у Чернівцях», — резюмує Леся Воронюк.

 

Раніше Шпальта розповідала, що облаштування скверу планують завершити до Дня Незалежности. Оцінювальна вартість робіт складає понад п’ять мільйонів гривень. Витрати покривають меценати.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі