Новини

Фільм «Коли в Бучу прийшла весна» здобув нагороду на фестивалі у Торонто

Стрічку визнали найкращим документальним фільмом середнього метражу за опитуванням глядацької авдиторії.

кадр з фільму

Документальна стрічка «Коли в Бучу прийшла весна», яку відзняли українка Міла Тешаєва та німець Маркус Ленц, отримала нагороду на фестивалі «Hot Docs» у Торонто. Про це пише ДетекторМедіа з посиланням на офіційний сайт фестивалю.

Стрічку визнали найкращим документальним фільмом середнього метражу за опитуванням глядацької авдиторії. Зйомки проводили в Бучі, Ірпені та Бородянці з початку квітня до середини травня 2022 року — в перші тижні після звільнення цих міст від російської окупації.

«Ця стрічка — один із найраніше завершених фільмів про війну росії в Україні — проливає світло на один аспект воєнних дій, котрий ми нечасто бачимо, а саме наведення ладу та піклування про все, що вдалося зберегти. Прибирання уламків, ідентифікація тіл — ці сцени прості. Проте місцеві також загоюють внутрішні рани: колись щільні родинні зв’язки тепер розірвані. Політики починають говорити про трибунали, а пари готуються до весіль. Ця хроніка раннього періоду війни з повагою й відвертістю свідчить про волю народу, котрий возз’єднується наново, поки проростає трава», — йдеться в описі фільму на сайті фестивалю.

Дебют стрічки відбувся 12 листопада в межах Міжнародного фестивалю документального кіно в Амстердамі (IDFA).

Крім того, третє місце в загальному голосуванні посів фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».

Коментарі