Новини

День пам’яті та перемоги над нацизмом: як Зеленський пропонує відзначати 8 травня

Відповідний законопроєкт розглянуть на найближчому пленарному засіданні.

Фото: Офіс Президента України

Президент України Володимир Зеленський подає до Верховної Ради законопроєкт про встановлення 8 травня Днем пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Про це він сказав у своєму відеозверненні.

«Саме 8 травня 1945 року набрав чинности акт про беззастережну капітуляцію вермахту. Саме 8 травня світ вшановує пам’ять усіх, чиї життя забрала та війна. Це чиста історія без ідеологічних домішок. І це – історія нашого народу, наших союзників, усього вільного світу. Сьогодні ми повертаємо її нашій державі», – наголосив президент.

За його словами, Україна ніколи не забуде внесок свого народу в перемогу над нацизмом і нікому не дасть стерти роль українців у цій перемозі.

«Ми не дозволимо присвоїти спільну перемогу народів антигітлерівської коаліції й не дамо брехати, ніби перемога могла відбутися і без участи якоїсь країни чи народу», – заявив Зеленський.

Голова ВР Руслан Стефанчук повідомив, що парламент розгляне президентський законопроєкт на найближчому пленарному засіданні.

Що відомо

Відповідно до Указу Президента з 2015 року, в Україні відзначають 8 травня як День пам’яті та примирення. Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня за європейським прикладом.

Коментарі