Новини, Репортаж

У Чернівцях презентували проєкт Олени Зеленської «Довідник безбар’єрності»

Кожна область отримує лише один друкований екземпляр. У Чернівцях із ним можна ознайомитися у бібліотеці імені Івасюка.

Сьогодні, 5 травня, у Чернівцях презентували проєкт першої леді Олени Зеленської «Довідник безбар’єрності». Це гід із коректного спілкування, у якому зафіксовані нові норми безбар’єрної мови.

Лідерка руху «Зе!жінки» у Чернівецькій області Леся Палагнюк розповіла, що у кожній області проводять регіональні конференції з презентацією довідника та «Альбому безбар’єрних рішень». Захід організовують під патронатом Першої леді. Чернівці – не виняток.

«Ця книга – перше видання в Україні, яке інформує про сучасну лексику комунікації з людьми з інвалідністю або з тимчасовим чи постійним порушенням здоров’я, маломобільними людьми, про комунікацію дорослих із маленькими дітьми та літніх людей.  Довідник має відкритий QR-код. Це означає те, що він “живий”. В електронному варіанті туди завжди будуть вносити актуальні зміни та  доповнювати новими розділами», — зазначає Леся Палагнюк.

«Довідник безбар’єрності» не можна придбати в магазинах. У кожній області надрукована книга є лише в одному екземплярі. В нас із ним можна ознайомитися у Чернівецькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івасюка.

На конференції також підписали декларацію про підтримку стратегії щодо безбар’єрности. Очільник Чернівецької обласної військової адміністрації Руслан Запаранюк розповів, що сьогодні у Чернівцях відбулася акція. У ній взяли участь представники Чернівецької ОВА. Вони проїхалися на інвалідних візках містом. Після акції зробили висновки, що навіть фізично підготовлені люди не завжди можуть впоратися, пересуваючись нашими тротуарами.

«Результат цієї акції — показати, що нам потрібно змінювати в нашому місті. Його потрібно робити доступнішим, аби ніхто не відчував себе забутим чи обмеженим. Ми всі повноцінні та рівноправні у своїх можливостях. Також розуміємо, що у найближчий період хлопці, котрі були на війні, можливо, під час реабілітації будуть пересуватися на кріслі колісному нашим містом. Нам уже варто змінювати підходи до архітектурних будівель, вулиць, тротуарів, враховуючи такі потреби. Ми повинні зробити так, аби доступність була для всіх однаковою», — каже Запаранюк.

Довідник містить у собі етику комунікації, повагу одне до одного, сприйняття відмінностей інших людей. Про це розповіла Валентина Добридіна, представниця Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Чернівецькій обласній державній адміністрації. Вона також очільниця Чернівецької обласної організації людей з інвалідністю «Лідер».

«Я дуже не люблю слово “безбар’єрність” — краще “доступність”. У довіднику розписано, як правильно вживати терміни, щоб не образити людину, аби це було толерантно. Я вже 27 років пересуваюся на кріслі колісному, тому мене вже нічого не може вразити. Такий довідник може вразити більше тих, хто не знає цієї теми. Проте мене тішить, що й інші будуть знати те, що знають люди з інвалідністю. Це вже питання не тільки людей з інвалідністю, а й цілого суспільства. Загалом найважливіші напрямки у довіднику описано. Його можна використовувати й для дітей — там є ілюстрації й малюнки», — резюмує Валентина Добридіна.

Також довідник доступний в електронному форматі. А також  для людей, які втратили зір. Наразі у ньому є декілька розділів: складові безбар’єрности, правила мови, словник та безбар’єрний календар.

В одному з розділів зазначають, що неправильно вживати вислів «людина на візку», треба казати «людина на кріслі колісному». Також неправильно вживати словосполучення «людина з особливими потребами», краще казати «людина з інвалідністю».

Коментарі