Новини

Верховна Рада дозволила вилучати радянські та імперські культурні пам’ятки

Водночас це не стосується пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з опором і вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури.

Фото Чернівецької міської ради

Верховна Рада України ухвалила рішення про те, що памʼятки, які є символами російської імперської та радянської тоталітарної політики, вилучать з Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

Про це повідомив народний депутат України Олексій Гончаренко. За відповідний законопроєкт проголосували 285 депутатів.

Відтепер памʼятки, які присвячені особам, що обіймали керівні посади в комуністичній партії, не є культурною спадщиною України. Сюди належать і особи, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних або автономних радянських республік, органах влади та управління областей, міст республіканського підпорядкування.

Пам’ятки, присвячені подіям, пов’язаним із діяльністю комуністичної партії, зі встановленням радянської влади на території країни, переслідуванням учасників боротьби за незалежність України у XX столітті також будуть вилучати з Державного реєстру нерухомих памʼяток України.

Проте це не стосується пам’ятників та пам’ятних знаків, пов’язаних з опором і вигнанням нацистських окупантів з України або з розвитком української науки та культури.

Також не є пам’ятками культурної спадщини символи російської імперської або радянської тоталітарної політики. Їх теж вилучатимуть із Реєстру нерухомих пам’яток України.

Раніше Шпальта писала, що Чернівці серед міст, де знесли найбільше російських та радянських пам’ятників.

Коментарі