Новини

У Центрі Миколайчука, кіноконцертній залі та ЧНУ: як у Чернівцях готуються до Одеського міжнародного кінофестивалю

Упродовж восьми днів у місті покажуть національне та європейське повнометражне кіно, а також влаштують дискусії, воркшопи та майстер-класи від гостей.

З 19 по 26 серпня у Чернівцях проведуть частину Одеського міжнародного кінофестивалю. Покази конкурсних програм фестивалю та індустріальні заходи відбудуться у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука. Крім того, організатори планують облаштувати для показів кіноконцертну залу «Чернівці».

Про це розповіла на пресконференції гендиректорка Одеського кінофестивалю Анна Мачух.

Так, у Чернівцях покажуть міжнародну та національну програми, а спеціальні покази проведуть в Одесі.

«У Чернівцях проведуть конкурс національного кіно, що буде складатися з ігрового та документального повнометражного кіно. Тобто ми очікуємо близько десяти стрічок. Нещодавно відкрили прийом заявок до конкурсу й уже в липні оголосимо відібрану програму. Також буде програма міжнародного конкурсу, куди запрошуємо повнометражні документальні, ігрові та анімаційні стрічки», – розповіла гендиректорка.

Акцент цьогорічного фестивалю – на європейському кіно. Для показів відбиратимуть стрічки формату артмейнстрім – високохудожні фільми, які розраховані на широку авдиторію.

Також у Чернівцях влаштують індустріальну програму: дискусії, воркшопи та майстер-класи від гостей. Частину заходів проведуть у Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича.

«Іноземці бояться їхати в Україну, і те, що місто розташоване біля кордону, дає змогу краще показати, що в нас не все так страшно. І, звісно ж, сам фестиваль націлений на те, щоб не лише підтримати українців та наших кіноіндустрію і глядачів, але й також показати партнерам, що в Україні можна працювати, створювати та показувати кіно. Це така проблема, з якою працює вся індустрія, тому що багато хто не хоче давати нам фільми для показів через війну».

Ціни на квитки будуть меншими, ніж у комерційних кінотеатрах, а частину коштів від показів спрямують на підтримку ЗСУ.

Цьогоріч у Чернівцях влаштовують два міжнародні кінофестивалі – Одеський та «Миколайчук Open», нагадує директорка Центру Миколайчука Тетяна Д’яченко.

«Будемо намагатися, щоб під час індустріальної програми якомога більше людей могло прийти та зрозуміти важливість кіноіндустрії в Чернівцях. Маю великі сподівання, що це стане поштовхом до того, аби в нашому місті знімали кіно – не тільки українське, але і європейське».

Що відомо

Переможця Міжнародного конкурсу визначать у номінації «Найкращий європейський повнометражний фільм». А переможці Національного конкурсу будуть представлені в номінаціях «Найкращий український повнометражний ігровий фільм» та «Найкращий український повнометражний документальний фільм».

До складу незалежної відбіркової комісії ввійшов програмний консультант ОМКФ Алік Шпилюк, програмний директор «Артгауз Трафік» Ілля Дядик, генеральний продюсер фестивалю «Миколайчук OPEN» Олексій Гладушевський та член консультаційної Ради з програмних питань ОМКФ Ігор Сукманов.

Прийом онлайн-заявок до Національної та Міжнародної конкурсних програм відкритий до 1 червня 2023 року.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі