Новини

Міноборони не підтримало законопроєкт про цивільні партнерства

Міністерству юстиції доручили до грудня 2023 року розробити й подати уряду проєкт щодо усунення дискримінаційних положень і запровадження інституту реєстрованого цивільного партнерства.

Фото: Gays.ua

У Міністерстві оборони України не підтримали законопроєкт про реєстровані цивільні партнерства. За словами очільника міністерства Олексія Резнікова, в Міноборони немає даних щодо «тисяч українських військовослужбовців, які не можуть офіційно оформити стосунки зі своїми партнерами».

Про це пише Ліга.Life із посиланням на пропозиції Міністерства оборони.

У Міноборони зауважили, що цей законопроєкт прирівнює реєстроване цивільне партнерство до шлюбу і суперечить статті 51 Конституції про те, що шлюб ґрунтується на вільній згоді чоловіка й жінки.

Стаття 13 цього законопроєкту передбачає, якщо військовослужбовець хоче подати заяву на реєстроване цивільне партнерство, але не може бути присутнім на реєстрації, то її проведуть без нього – потрібна лише заява.

«Стаття 13 має дещо дискримінаційні ознаки щодо інших військовослужбовців у мирний і воєнний час», – повідомили у міністерстві.

У громадському об’єднанні «Українські ЛГБТ-військові за рівні права» кажуть, що їхня організація налічує 300 ЛГБТК-військових. Серед них – 20 пар, і це лише ті, хто займає активну соціальну позицію.

В об’єднанні вважають, що в ЗСУ служить від 50 до 100 000 військових ЛГБТК, які через гомофобію в українській армії не можуть розповісти про свою ідентичність.

ГО звернулося з проханням до Міноборони про двосторонню зустріч, щоб «бути почутими й почути». Зустріч готові провести в онлайн- чи офлайн-режимі у будь-який зручний час.

Міністерству юстиції доручили до грудня 2023 року розробити й подати уряду проєкт щодо усунення дискримінаційних положень і запровадження інституту реєстрованого цивільного партнерства.

 

Довідка

Законопроєкт про цивільні партнерства зареєстрували у Верховній Раді у березні 2023 року. Реєстроване партнерство є альтернативою для тих пар, які не можуть або не бажають укладати шлюб. На початку квітня законопроєкт підтримав Комітет молоді та спорту.

Коментарі