Новини

На боці України проти рф воюють понад 130 чеських добровольців. Двоє з них загинули

Загалом, від початку повномасштабного вторгнення, 500 добровольців подавали заявки, аби воювати на боці України.

Фото defenseimagery.mil

За 14 місяців повномасштабного російського вторгнення в Україну 132 чехи отримали дозвіл воювати на боці української армії.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на радіо iROZHLAS.cz.

Усі ці дозволи видав колишній президент республіки Мілош Земан. Чинний глава держави Петер Павел поки що не отримував жодного запиту, повідомила речниця президента Маркета Жегакова.

Зазначається, що заявки від охочих вступити до лав української армії надсилають у Міністерство оборони Чехії. Після консультацій із міністерствами закордонних та внутрішніх справ відібрані заявки направляють як пропозицію на затвердження президенту. До другого тижня квітня цього року загалом 500 чехів надіслали такий запит, повідомив речник Міноборони Чехії Їржі Таборскі.

Після російського вторгнення в Україну на допомогу нашій державі прийшли іноземні волонтери. Але закон забороняє громадянам Чехії служити в іноземній армії. Тому чехи, котрі хочуть зі зброєю в руках допомагати Україні, повинні отримати спеціальний дозвіл від свого президента.

Під час боїв на українському фронті кілька чеських добровольців отримали поранення. Також, за даними МЗС, станом на 20 березня, за останній рік загинуло двоє чехів.

Одного волонтера, який працював на початку російського вторгнення в Україну, чеська поліція звинуватила в мародерстві та службі в іноземній армії.

Коментарі