Новини

Реформи у сфері культури в Чернівцях: місцева влада розповіла про об’єднання кінотеатру «Чернівці» з центром Миколайчука

Також пояснили на якому наразі етапі реорганізація парків Жовтневого та Шевченка.

У Чернівцях міська влада говорить про реформи у сфері культури. Так, наприкінці минулого року розпочали об’єднання парку «Жовтневий» з Центральним парком культури та відпочинку ім. Т. Г. Шевченка в одне комунальне підприємство під назвою «Центр культури та дозвілля імені Тараса Шевченка». Наразі ж говорять про можливе об’єднання кінотеатру «Чернівці» з культурно-мистецьким центром імені Івана Миколайчука. Чи об’єднають комунальник кінотеатр з Миколайчук-центром, та як наразі проходить процес об’єднання парків – представники міської влади розповіли під час сьогоднішньої пресконференції.

Культура — пріоритет на якому не можна економити

Кінотеатр Чернівці хочуть об’єднати з центром Миколайчука, аби зберегти заклад культури, що розташований у центрі міста. Крім того, від чернівчан надходило багато прохань щодо збереження кінотеатру. Про це розповіла Юлія Сафтенко, начальниця управління культури Чернівецької міської ради.

«Культура – це пріоритет, на ньому економити не можна. В культуру треба так само вкладати кошти, як в медицину та в освіту. Через ковід та війну комунальне підприємство “Кінотеатр “Чернівці”” стало збитковим, тому й виникла ідея об’єднати його з Миколайчук-центром», — додала Сафтенко.

Керівниця Центру Миколайчука Тетяна Д’яченко зауважила, що об’єднання не лише надасть нове життя кінотеатру «Чернівці», а й допоможе розвантажити сам культурно-мистецький центр, в якому через брак місця деякі події проводити складно.

«Хочу запевнити, що ми дійсно маємо амбіційні плани. Життя кіноконцертної зали залежить від кожного чернівчанина, бо ваш прихід буде свідченням того, що вам потрібен такий культурний осередок», — каже Тетяна Д’яченко.

Зараз шукають спонсорів та допомогу, бо цю залу треба осучаснити та змінити. Як розповіла Тетяна, є сподівання, що закордонні партнери зможуть вкласти кошти, адже це сприятиме розвитку кіноіндустрії на Буковині загалом, та у Чернівцях зокрема. Це може стати одним із векторів розвитку міста, з новими робочими місцями та новою інфраструктурою.

Також у партнерських відносинах є деякі просування: кілька днів тому партнери зі Швеції купили лампу для проєктора до кінозали у кінотеатрі «Чернівці». Привезуть її на фестиваль «Миколайчук Open».

Об’єднання цих двох установ дозволить бути їм бюджетними, проте з платними послугами. Оскільки кінотеатр «Чернівці» та центр Миколайчука мають різну форму власності – це впливає на їхнє фінансування.

Кінотеатр «Чернівці» – комунальна установа, а кіноцентр фінансують з міського бюджету, як бюджетну установу. Також Центр Миколайчука заробляє гроші, бо надає платні послуги. У майбутньому обидві установи працюватимуть за цим принципом.

Об’єднання парку Жовтневого з парком Шевченка

Також представники влади та комунальних підприємств, що опікуються парками, пояснили, на якому етапі наразі реорганізація.

Заступник міського голови Юрій Лисюк розповів, що благоустроєм парків тепер займається КП «Трест зеленого господарства та протизсувних робіт». Водночас за культурну складову буде відповідати новостворений «Центр культури та дозвілля імені Тараса Шевченка».

«Реорганізацію майже завершено. Наразі вже готовий акт прийняття-передання, і за попередніми прогнозами проєкт рішення винесуть на травневу сесію Чернівецької міськради. Тоді процес реорганізації завершать», — зауважив Лесюк.

«У юридичній площині ми не отримали ніяких документів, і нам ще нічого не передали»

Обов’язком КП «Трест зеленого господарства та ПЗР» стало озеленення парків. Про культурне життя парків найближчим часом та про роботу парку «Жовтневого» розповіла директорка «Центру культури та дозвілля імені Тараса Шевченка» Марта Шумілова-Лисякова.

«”Жовтневий” ще в стані ліквідації, тому у юридичній площині ми не отримали ніяких документів і нам ще нічого не передали. Вдихнути нове життя там ми ще не можемо. У парку Шевченка вже цього літа ми запускаємо роботу Літнього театру. Вже є список концертів українських співаків у червні. Також запускаємо артпростір на сцені біля фонтану, а ще – започатковуємо там мовний хаб», — зауважила Марта Шумілова-Лисякова.

Зараз працюють над баченням атракціонного комплексу в парку. Туди планують запускати нових підприємців з новими та сучасними атракціонами. Натомість у Жовтневому планують позбутися занедбаних атракціонів, бо вважають, що їх не реально відновити. Ці атракціони належать приватному підприємцю.

Раніше у міськраді анонсували, що планують уніфікувати договори з підприємцями парків.

«Як тільки буде розрахунок оплати за перебування на території парку, то приватному підприємцю треба буде подумати, чи той металобрухт буде доцільно утримувати на земельній ділянці такої площі», — додав заступник міського голови Лесюк.

Озеленення та прибирання парків

Заступниця директора КП «Трест зеленого господарства та ПЗР» Наталія Гончарова розповіла, що їхня основна робота – це санітарне утримання як зелених насаджень, так і максимальне створення комфортних умов для мешканців міста. Також до їхніх обов’язків входить прибирання та догляд за зеленими насадженнями.

Також вона розповіла, що жодне дерево не видаляється без дозвольних документів. Ці питання вирішують комісійно, де є відповідні фахівці. За благоустрій доріжок та дитячих майданчиків відповідатиме «Центр культури та дозвілля імені Тараса Шевченка», а за санітарне дотримання норм все ж таки залишиться за Зелентрестом.

Коментарі