Новини, Репортаж

З альтанками та сонячними батареями: у Чернівцях відкрили нове модульне містечко для переселенців

Усередині модулів є кухні, їдальні, душові кабінки та вбиральні, а також – цілодобове опалення.

У Чернівцях відкрили нове містечко для внутрішньо переміщених осіб. Загалом модульне містечко розраховане на проживання 250 осіб, але наразі тут мешкає 61 людина.

«Процес відбору проходив відповідно до постанови Кабінету Міністрів України та рішення виконкому Чернівецької міськради. Тут передбачена бальна система, що залежить від стану родини, звідки вона приїхала, яка кількість дітей тощо», – розповідає заступник міського голови Євген Маховіков.

У будинках облаштували кухні, їдальні, душові кабінки та вбиральні. Наразі ще встановлюють інтернет. У модулях працює цілодобове опалення, також партнери закупили генератори та сонячні панелі. На території містечка є альтанки для відпочинку та дитячий майданчик.

Оренда одного такого модуля вартує понад тисячу гривень на місяць, а комунальні послуги виплачуватимуть коштом міського та державного бюджетів.

Серед жителів містечка знайомимося з Надією Агашковою, яка мешкає тут півтора тижня. У квітні минулого року вона з трьома дітьми переїхали з Краматорська. Спочатку проживала в чернівецьких садочках, де не вистачало комфортних умов.

«Найдешевша квартира – 200 доларів без оплати комунальних. І коли люди чують про переселенців із дітьми, то роздумують. Хоч плати, хоч не плати – ставляться по-іншому», – розповідає Надія.

За договором, вона може проживати в модулі рік із можливістю подовження.

Вартість проєкту модульного містечка – три мільйони євро, які надали країни ЄС. Відповідно до угоди, міська рада забезпечила земельну ділянку та підвід усіх комунікацій. Обслуговуватиме містечко компанія КП «Містосервіс».

Наразі Чернівці підписали угоду про фінансування ЄС на побудову багатоповерхового житла для вимушено переміщених осіб вартістю 10,5 мільйонів євро. Там зможуть проживати 600 переселенців.

Довідково

Модульне містечко побудували в межах програми «ЄС Міцні Регіони – Спеціальна програма підтримки України», яку співфінансує ЄС та Федеральне міністерство економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі