Новини, Репортаж

«Продовжити незалежне життя»: у Чернівцях відкрили Центр для дітей та молоді з інвалідністю

Тут будуть навчати дітей та підлітків з інвалідністю самостійного життя: турбуватися про здоров’я та гігієну, користуватися громадським транспортом, робити покупки, готувати тощо.

Сьогодні, 12 квітня, у благодійній організації «Карітас Чернівці» відкрили Центр для дітей та молоді з інвалідністю.

Тут будуть впроваджувати програми з розвитку соціальних та творчих навичок, інтеграції у життя місцевих громад та психологічної допомоги. Так, тут влаштовуватимуть заходи, що допоможуть набути необхідні навички для самостійного життя. Наприклад, турбуватися про здоров’я та гігієну, користуватися громадським транспортом, робити покупки, готувати тощо.

Керівниця центру для осіб з інвалідністю Валерія Мартинюк каже, що проєкт націлений на допомогу трьом категоріям: батьки й сім’ї, підлітки та молодь, працівники, які з ними працюють та потребують психологічного розвантаження.

«Найголовніше питання від батьків: «Що буде з моєю дитиною, коли вона виросте, а я буду старшим або мене не стане?» Я ставлю завдання соціалізувати підлітків максимально, щоб вони могли пришити ґудзик, підігріти їжу й продовжити класне, яскраве та незалежне життя не в інтернаті. Це радянщина, яка повинна залишитися в минулому».

На базі Карітасу вже існував центр, де були залучені діти з кризових сімей та діти з інвалідністю. Але коли збільшилася кількість охочих його відвідати – стало тісно.

«Ми не могли охопити всіх дітей з інвалідністю в нашому маленькому та старому центрі на Героїв Майдану. Це був і офіс, і соціальна пральня, тому ми там просто не вміщалися. У цьому центрі ми хочемо дати дітям можливість соціалізуватися за допомогою майстер-класів, навчання та відпочинку. З-поміж іншого тут є куточки з домашньою атмосферою, де діти отримають зцілення любов’ю», – розповів Шпальті керівник благодійної організації «Карітас Чернівці» Любомир Іваночко.

Облаштовували центр два місяці. Але пан Любомир каже, що команда мріє про власне, а не орендоване приміщення, де діти зможуть повноцінно проживати.

«Ми мріємо про це, але потрібно багато дозволів. Це вимагає великої відповідальности, фінансування та персоналу, щоб було кому опікуватися».

У центрі працюють логопед, психологи, реабілітологи та спортивна школа, куди ходять на заняття з фізіотерапевтом.

Наприклад, Олеся Божовська вже два роки займається з дітьми розтяжкою – аеростретчингом. Спочатку вона була в Карітасі волонтеркою, а потім почала тут працювати.

«Це йде від серця і з любов’ю. Я влаштовую групові заняття, де дітки спілкуються між собою та зі мною. Спорт – це дисципліна, тому що вони повинні виконувати вправи. Також я даю домашні завдання, і діти працюють удома».

Наразі в центрі займаються з 30 дітьми, але планують охопити 90 осіб. Паралельно працюють із батьками, де залучені кейс-менеджери, які досліджують проблему в сім’ї та вирішують, як можна допомогти.

Батьки можуть залишити своїх дітей за адресою: вулиця Руська, 194-Г. Центр працює щодня з 9:00 до 18:00, крім неділі.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі