Новини, Репортаж

Про «великий план» камерних вистав та театральні простори: у Чернівцях відбулася зустріч із Сергієм Винниченком

Під час зустрічі обговорювали досвід театрів в Україні та за кордоном, чому в камерних виставах використовують складні теми та як з’являється зв’язок між актором і глядачем.

Сьогодні, 9 квітня, на сцені-майстерні Чернівецького муздрамтеатру імені Ольги Кобилянської відбулася зустріч із засновником та автором проєкту «Театральна риболовля» Сергієм Винниченком

Під час заходу обговорювали, навіщо театру камерна сцена, як цей майданчик дозволяє комунікувати з глядачами та яку місію виконують схожі простори в інших містах України.

«Народження вистави відбувається по-різному. Наприклад, є матеріал, який болить режисеру, і він хоче його реалізувати. Тоді потрібно шукати простір, де вистава матиме найбільш органічний вигляд. А іноді є готовий простір, і треба придумати, що тут показувати… Унікальність кожної вистави в тому, що в цьому просторі вона працює, а в іншому – щось втрачає».

Так, за словами Винниченка, далеко не все, що відбувається в театральній «коробці», може вмістити задуми авторів.

«Камерний театр – це наслідок того, що почало входити в поняття “камерна музика”. Коли починали збиратися невеличкі групи людей, і їм не потрібен був весь оркестр, вони брали складову частину та виокремлювали найголовніше для досягнення того завдання, яке ставив композитор. І це запаковували в простір, де забирають рампу (невеликий бар’єр, який приховує апаратуру на театральній сцені – авт.), яка ділить глядача з актором».

Основні важелі камерного театру – поліфонія і діалог тем. За словами театрального блогера, камерні вистави характеризують саме складними темами, де потрібні не широкі жести, а погляд. Де глядач бачить реакцію акторів «великим планом».

Читайте також: «Щоб театр був доступний для кожного глядача»: в Чернівцях відбулася вистава для незрячих

У межах зустрічі також обговорили театральні простори поза власне театром: у квартирі, печері, укритті чи навіть бомбосховищі. Сергій Винниченко також виділив театри, розраховані лише на певну кількість глядачів. Вони влаштовують VIP-вистави, які коштують декілька тисяч гривень, або ж вистави для одного чи декількох десятків глядачів.

Наприкінці лекції всі охочі ділилися враженнями від постановки «Фаустпатрон» та майбутнім сцени-майстерні Чернівецького муздрамтеатру.

Раніше ми писали, що в Чернівцях відкрили сцену-майстерню муздрамтеатру та показали прем’єру вистави «Фаустпатрон».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі