Новини

Про заборону УПЦ МП у Чернівцях та кіоск у сквері біля університету: головне з пресконференції мера Клічука

Міський голова розповів про ремонти доріг у Чернівцях, чи можлива заборона УПЦ МП, чому виникла проблема з власником кіоску у сквері біля університету та де хочуть встановити пам’ятник Перемозі.

Фото Ігоря Константинюка 

Чернівецька міська рада надає 30 мільйонів гривень на українську армію. Загальна сума, яку виділили з бюджету міста, становить понад 130 мільйонів гривень, а це значно більше, ніж за весь попередній рік.

Про це повідомив під час щомісячної пресконференції міський голова Чернівців Роман Клічук.

Він зазначив, що у місті розпочали ремонт доріг на вулицях Щербанюка та Кармелюка. Продовжують роботи на Богуна та Жуковського. Також оголошено тендери на поточний ремонт доріг. Їх розпочнуть якнайшвидше.

Про реставрацію старих дверей 

Цьогоріч у бюджеті міста збільшать суму коштів, які передбачено на співфінансування за часткової участи мешканців у реставрації дверей та брам у Чернівцях. Так, 20% сплачують мешканці будинку, 80% – міська рада.

«Ми маємо зберегти ту культурну спадщину, яка є. Звісно, є винятки — двері та брами, які складно відреставрувати. Тому разом із фахівцями будемо ухвалювати рішення, як реставрувати ті чи інші двері», – зазначив Роман Клічук.

Про можливу заборону УПЦ міською радою

На запитання журналістів, чи готова міська рада ухвалити рішення про заборону УПЦ МП у Чернівцях, міський голова каже, що таке рішення не дієве. 

«Навіть якщо ухвалимо рішення позбавити користування земельними ділянками міста церквам УПЦ МП, ми не зможемо закрити цю церкву та змусити перейти в УПЦ Українського патріархату. Це популістичні рішення. Можливо, таке рішення не складно ухвалити на сесії міськради. У депутатського корпусу є загальне бачення, і ми розуміємо, що нічого російського у Чернівцях та на Буковині не повинно бути. Ми проводимо консультацію з військовою адміністрацією, правоохоронними органами, шукаємо рішення, яке буде дієвим», – зазначив Роман Клічук.

Міський голова сказав, що наразі земля перебуває у постійному користуванні церков, і вони не платять за користування. У Чернівецькій громаді (разом із Коровією та Чорнівкою) є 26 церков.

Також міський голова зазначив, що міська рада підготує звернення, аби навести лад на парковці біля Кафедрального собору. Він нагадав, що ця парковка є поки безкоштовною для всіх чернівчан, і представники церкви не мають права брати плату за паркування.

Про пам’ятник Перемозі на Центральній площі

Міська рада проведе окремий конкурс на оформлення стіни позаду пам’ятника Шевченку на Центральній площі. Там планують увічнити пам’ять загиблих військових на війні з росією.

«Імовірно там буде пам’ятник чи пам’ятний знак, присвячений перемозі в російсько-українській війні. Спільно з родинами загиблих ми обговоримо, що там зробити. Адже вони одноголосно за те, щоби пам’ять загиблих військових була увіковічнена саме на Центральній площі. Це рішення ще в перспективі», – зазначив міський голова. 

Що з кіоском у сквері біля університету

Власнику МАФу, який працює в оновленому сквері біля ЧНУ ім. Ю. Федьковича, міська рада запропонувала піти на конкурс та виграти його.

«Цей МАФ платить за оренду 36 тисяч гривень у рік. Її не переглядали через хороші зв’язки власника. Це є ненормальним щодо підприємців, які виграють конкурси в гірших місцях і платять по 300-500 тисяч гривень у рік. Ми вважаємо, що весь бізнес повинен бути в однакових умовах. Це питання моралі», – каже Роман Клічук.

Раніше міська рада розшукувала власника кіоску, аби вручити йому припис на демонтаж. 

«Іншого шляху, як це місце звільнити та оголосити конкурс, аби будь-який підприємець міг взяти участь у ньому, а ціна за оренду була справедливою, не бачу. Власник здав цей МАФ у суборенду, тому ми не знаємо, яка ціна суборенчди і скільки він отримує різниці – невідомо», – каже міський голова. 

 

Коментарі