Новини

Електросамокати й моноколеса прирівняли до транспортних засобів

У разі ДТП водія цього транспорту вже не визначатимуть як пішохода, як це було раніше.

Електросамокати й моноколеса визнали транспортними засобами. Відповідний закон підписав президент України Володимир Зеленський.

Згідно з законом, транспортні засоби поділили на дві категорії:
Легкий персональний електричний транспортний засіб – це колісний транспортний засіб, який приводять у рух винятково електричними тяговими двигунами (одним чи декількома) із потужністю у діапазоні до 1000 Вт, системою акумулювання електричної енергії (акумуляторною батареєю) та з одним, двома, трьома або чотирма колесами (максимальна швидкість у діапазоні до 25 кілометрів на годину).

Низькошвидкісний легкий електричний транспортний засіб – колісний транспортний засіб, приводять у рух винятково електричними тяговими двигунами (одним чи декількома), системою акумулювання електричної енергії (акумуляторною батареєю), із двома, трьома або чотирма колесами, (швидкістю від 10 до 50 кілометрів).

«Для транспорту, що мають швидкість понад 50 кілометрів на годину, змін не передбачили, але «ймовірно, їх розглядатимуть як мотоцикли», — пояснив координатор із безпеки дорожнього руху й адвокації в U-Cycle Бондан Лепявко. Його команда працювала над законопроєктом.

Що це змінить
Визначення електросамокатів та моноколіс класифікує їх як види транспорту. Тобто у разі ДТП водія цього транспорту вже не визначатимуть як пішохода, як це було раніше.

Коментарі