Новини

Мер німецького міста-побратима Мангайма привіз до Чернівців п’ятий гуманітарний вантаж

Петер Курц разом із чернівецьким міським головою Романом Клічуком розповіли про підтримку Чернівців під час війни, потреби обох міст та обмін досвідом.

Фото: Чернівецька міська рада

Сьогодні, 28 березня, у сесійній залі Чернівецької міської ради відбулася зустріч із нагоди річниці підписання Угоди про побратимство між Чернівцями і Мангаймом (Німеччина).

Так, міський голова Мангайма Петер Курц зазначив, що за час перебування у Чернівцях він побачив, як місто розвивається та продовжує жити попри війну. Крім цього, Курц додає, що німецька делегація привезла до Чернівців уже п’ятий гуманітарний вантаж.

«Мангайм прибув із метою передати гуманітарну допомогу на суму близько 100 000 євро. Це вже п’ятий вантаж, який ми передали Чернівцям. Ми залучаємо кошти не лише міського бюджету, а й державного. Також до зборів долучається громада міста», – резюмує Петер Курц.

Міський голова Мангайма вважає, що співпраця міст будується на взаємообміні тим, що може дати кожне з цих міст одне одному. Пан Курц каже, що німцям є чого навчитися в українців. Зокрема покращити свій рівень сфери обслуговування.

Фото: Чернівецька міська рада

Роман Клічук на запитання німецького журналіста про поточні виклики та проблеми Чернівців відповів, що наразі залишається складна ситуація з внутрішньо переміщеними людьми.

«Ми маємо 40 000 переселенців. Це лише ті, що зареєстровані. Є люди, які постійно приїжджають, від’їжджають через ситуацію в країні. Тому виникають певні складнощі з місцями (проживання – ред.)», – каже міський голова Чернівців.

Петер Курц розповів, що у Мангаймі зараз проживає близько чотирьох тисяч українських біженців. Водночас пан Курц зазначає, що впродовж останніх пів року ця цифра постійно змінюється: то зростає, то спадає. Найбільшою проблемою, з якою зіштовхнувся Мангайм, Петер Курц називає, як і у випадку з Чернівцями, проблему з наданням житла.

«Ми залучали готельний бізнес, шукали квартири. Окрім того, мешканці Мангайма долучилися до допомоги біженцям – надавали їм власні домівки», – наголошує Петер Курц.

Ще одним викликом для громади Мангайма, за словами міського голови, стало надання належних умов для навчання українських дітей: пошук і влаштування малечі до дитсадочків, шкіл. Петер Курц каже, що дітям надали необхідні їм електронні пристрої для онлайн-навчання в українських школах.

Фото: Чернівецька міська рада

Під час пресконференції Роман Клічук сказав, що через загальну мобілізацію у Чернівцях не вистачає працівників: інженерів, фахівців із технічних галузей. У відповідь на запитання Шпальти про можливість залучення іноземних, зокрема німецьких, працівників до роботи у Чернівцях, міський голова зазначив, що наразі були лише пропозиції про обмін досвідом.

«Я думаю, ми маємо чого в них (німців – авт.) навчитися, а вони — в нас. Сподіваюся, це питання згодом стане актуальним. Наші працівники будуть їхати до Німеччини, їхні – до нас. Я вважаю, що це буде вже у післявоєнний період», – зазначає Роман Клічук.

Коментарі