Новини

Український фільм про скасування смертної кари визнали найкращим на Вільнюському кінофестивалі

У центрі сюжету – історія про судового психіатра та його друга слідчого, які беруть участь у розслідуванні заплутаної історії вбивства міліціонера.

Фото: УКФ

Стрічка «Ля Палісіада» українського режисера Філіпа Сотниченка стала найкращим фільмом Вільнюського міжнародного кінофестивалю Kino Pavasaris.

Про це повідомила пресслужба Державного агентства з питань кіно.

Творці стрічки отримали грошовий приз розміром 8 тисяч євро.

Про що сюжет

«Ля Палісіада» – це повнометражний фільм у жанрі пострадянського нуару. Історія розгортається в Україні в 1996 році, за декілька місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари.

До цього Україна мала один із найвищих показників у світі за кількістю смертних вироків. Так, 1996 року вона була на другому місці у світі після Китаю, засудивши до смерті 89 людей. Загалом з 1991-го в Україні стратили 600 осіб.

У центрі сюжету – історія про судового психіатра Олександра і його друга – слідчого Ільгара Сабітова, – які беруть участь у розслідуванні заплутаної історії вбивства міліціонера. Головний герой починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним.

Головні ролі у фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Марлєєв.

Стрічки знімали впродовж 2021 року. Зйомки фільму відбувалися на Закарпатті й у Києві.

Довідково

Вільнюський міжнародний кінофестиваль Kino Pavasaris проводять щороку з 1995-го. Він є найбільшим кінофестивалем у Литві за кількістю фільмів та аудиторією. Цьогоріч він тривав з 16 до 26 березня.

Раніше ми писали, що фільм «Ля Палісіада» отримав приз Міжнародної федерації кінокритиків (FIPRESCI) на Роттердамському міжнародному кінофестивалі. Нагороду прокоментували як «Кіно як інструмент наміру».

Коментарі