Новини

Український фільм про скасування смертної кари нагородили на Роттердамському кінофестивалі

У центрі сюжету – історія про судового психіатра та його друга слідчого, які беруть участь у розслідуванні заплутаної історії вбивства міліціонера.

Фото: cinema.in.ua

Фільм режисера Філіпа Сотниченка «Ля Палісіада» отримав приз Міжнародної федерації кінокритиків (FIPRESCI) на Роттердамському міжнародному кінофестивалі. Нагороду прокоментували як «Кіно як інструмент наміру».

Про це повідомляє Держкіно.

«Ля Палісіада» став першим українським фільмом, що потрапив до головного конкурсу Роттердамського кінофестивалю з 2008 року.

Про що сюжет

«Ля Палісіада» – це повнометражний фільм у жанрі пострадянського нуару. Історія розгортається в Україні в 1996 році, за декілька місяців до підписання протоколу №6 Європейської конвенції з прав людини, що передбачав відмову від смертної кари.

До цього Україна мала один із найвищих показників у світі за кількістю смертних вироків. Так, 1996 року вона була на другому місці у світі після Китаю, засудивши до смерті 89 людей. Загалом з 1991-го в Україні стратили 600 осіб.

У центрі сюжету – історія про судового психіатра Олександра і його друга — слідчого Ільгара Сабітова, — які беруть участь у розслідуванні заплутаної історії вбивства міліціонера. Головний герой починає сумніватися у правильності системи правоохоронних органів, коли бачить беззаконність проведення судових експериментів над підозрюваним.

Головні ролі у фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Марлєєв.

Стрічки знімали впродовж 2021 року. Зйомки фільму відбувалися на Закарпатті й у Києві.

Довідково

Роттердамський міжнародний кінофестиваль (IFFR) — щорічний фестиваль, який відбувається в різних кінотеатрах Роттердама наприкінці січня. Він є одним із найвідоміших європейських кінофестивалів, де увага зосереджена на останніх роботах нових талановитих режисерів.

Приз Міжнародної федерації кінокритиків (FIPRESCI) — це спеціальна кінематографічна  нагорода, яку вручають на міжнародних кінофестивалях, зокрема Каннському, Венеційському, Берлінському тощо. Її мета – розвиток кіномистецтва та заохочування нового й молодого кіно. Нагороду присуджує спеціальне журі з трьох-дев’яти членів із різних країн.

Коментарі