Новини

З квітня в Україні ліки можна придбати за е-рецептом: що важливо знати буковинцям

Електронний рецепт дозволить посилити контроль за продажем рецептурних ліків у аптеках. Водночас пацієнт самостійно обиратиме, за яким рецептом бажає придбати препарати в аптеці — паперовим чи електронним.

Фото: shutterstock.com

З квітня в Україні впроваджують електронний рецепт на всі рецептурні ліки. Про це інформує Чернівецька ОВА.

Водночас пацієнт зможе обрати, за яким рецептом він бажає придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.

У повідомленні також ідеться, що Е-рецепт пошириться на всі зареєстровані в Україні лікарські засоби, що підлягають відпуску за рецептом лікаря. Це стосується і тих ліків, які пацієнт купує за власні кошти.

При цьому МОЗ не розширює та не змінює перелік рецептурних ліків. Тобто всі ті ліки, що і раніше підлягали купівлі за рецептом лікаря, відтепер можна буде придбати й за е-рецептом.

«Саме тому важливо завчасно перевірити інструкцію лікарських засобів, які ви вживаєте, та якщо вони рецептурні – подбати про отримання відповідного рецепта у свого особистого лікаря у квітні для того, щоби надалі безперешкодно та правомірно придбати їх за рецептом в аптеці», — наголошують у Чернівецькій ОВА.

Виписати рецепт можуть лікарі всіх спеціальностей державних, комунальних чи приватних клінік або ж лікар-ФОП. Під час огляду лікар сформує електронне призначення, вказавши речовину, дозування, тривалість курсу та інструкції з прийняття ліків.

Якщо людина має гостре чи хронічне захворювання або потребує продовжити лікування чи профілактику, електронний рецепт на потрібні препарати можна буде отримати дистанційно. Аби його отримати, потрібно звернутися до сімейного лікаря.

Зазначають, що для цього в системі має бути зафіксований діагноз та призначення від особистого лікаря. Відтак призначення ліків завжди будуть доступні у смартфоні.

Водночас, якщо людина чи її близькі не мають мобільного телефону, лікар зможе зробити призначення на паперовому рецептурному бланку.

Довідка

У Чернівецькій області було виписано понад 28 тисяч електронних рецептів на антибіотики та ще близько 400 – на наркотичні (психотропні) лікарські засоби.

Коментарі