Новини

Твоя кров може воювати: як у Центрі крови в Чернівцях тестують донорів

У Чернівецькому обласному центрі крови кажуть, що донорство також дає можливість безкоштовно обстежитися на ВІЛ, сифіліс, гепатити В і С. І ці дослідження виконують за декілька хвилин.

В умовах воєнного стану стале забезпечення донорською кров’ю та її компонентами є однією з умов обороноздатности країни та запорукою її національної безпеки. Саме тому в Україні триває національна кампанія «Твоя кров може воювати. Стань донором». Наразі важливо збільшувати запаси безпечної і якісної донорської крові, яка допомагає не лише рятувати життя військових, а й проводити планові операції в тилу, приймати пологи, здійснювати трансплантації.

Гендиректорка КНП «Чернівецький обласний центр служби крови» Анжеліка Каланча розповіла Шпальті, як проходить процедура здачі крови. Як стати донором, як до цього підготуватися та чим донорство може бути корисним – читайте в нашому репортажі.

«Донорство – це також і можливість додатково обстежитися. Тобто ви рятуєте життя не тільки тоді, коли здаєте кров, а й коли самі проходите обстеження і, якщо виявили захворювання, маєте змогу вчасно розпочати лікування», — каже Анжеліка Каланча.

Вона показує відділ, який завжди залишається за лаштунками. Тут кров донорів проходить суворе обстеження на чотири види інфекцій: ВІЛ, сифіліс, гепатити В і С.

«Щоб захистити здоров’я реципієнтів крови, важливо отримати точні результати тестів на маркери інфекцій, що передаються шляхом переливання продуктів крови. Власне наш підрозділ забезпечує централізовану діагностику всієї заготовленої крови в Чернівецькій області», — розповідає завідувачка відділу лабораторної діагностики і профілактики СНІД та інших інфекцій Олена Матеінова.

Небезпечні інфекції виявляють у 2% донорів

Олена Матеінова очолює відділ вже 31 рік. Вона на власному досвіді бачила, як еволюціонували методи дослідження крови. За її словами, раніше на виявлення інфекції потрібно було витратити день. Сьогодні цей процес триває 20 хвилин.

У лабораторії з пробірками працює автоматизований аналізатор. Він нагадує робота, що виконує запрограмовані команди.

«Ми програмуємо цей прилад – і далі всю роботу виконує він. Повністю автоматизований, із можливістю безперервного дозавантаження зразків. За 20 хвилин ми маємо висновок, чи безпечна в донора кров», — розповідає Олена Матеінова.

За словами фахівчині, серед донорів у середньому 2% мають позитивні результати тестування на ту чи іншу інфекцію.

«Найчастіше виявляємо гепатит С – у 0,9% донорів, рідше – гепатит В, сифіліс та ВІЛ. Отриману від цих донорів кров вилучаємо та знищуємо.

Хочу зазначити, що аналіз у Центрі крови – це не діагноз. У разі позитивного результату донору про це повідомляють особисто. Людину направляють до лікаря, який здійснює детальну діагностику. Потрібно виконати повторні тести. Діагноз ставить тільки лікар», — додає лікарка-вірусологиня.

Жирна їжа робить кров непридатною для переливання

Якщо ви наважилися здати кров, важливо дотримуватися нескладної, але важливої дієти – відмовитися від смаженої, жирної та копченої їжі. Вона робить кров непридатною для переливання.

«Це називається хільозом сироватки крови. Через велику кількість мікрочастинок жиру сироватка набуває вигляду молочної суміші або сметани. Це не дає можливости провести точний аналіз крови, тому такі зразки не підлягають тестуванню, а кров – переливанню реципієнту», — наголошує Олена Матеінова.

Також медики радять: за три дні до здачі крови відмовтеся від прийому анальгетиків і аспірину, а також ліків, що їх містять (ці речовини погіршують зсідання крови). Не вживайте алкоголь за 48 годин до здачі. Усуньте з раціону жирну, смажену, копчену, молочну їжу, соління.

Обов’язково виспіться і з’їжте легкий сніданок (солодкий чай, дієтичне печиво, каша на воді).

Не приходьте здавати кров, якщо відчуваєте нездужання (озноб, запаморочення, головний біль, слабкість).

Під час огляду лікарем перед донацією відверто відповідайте на запитання і не приховуйте інформацію про вживання ліків і перенесені захворювання.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі