Новини

В Україні запустили єдину платформу для допомоги постраждалим від війни: чим вона корисна

Платформа надає комплексну допомогу постраждалим незалежно від їхніх статі та віку.

Фото: UNICEF

В Україні запустили єдиний онлайн-майданчик для допомоги українцям, які постраждали внаслідок війни. Про це повідомляє пресслужба уряду.

Це перша в Україні онлайн-платформа, де зібрали повну інформацію про всі головні сервіси допомоги.

«Від початку повномасштабного вторгнення росії мільйони українців відчули на собі наслідки цієї жорстокої війни та потребують комплексної підтримки – соціальної, гуманітарної, правової, психологічної. Опинившись у відносній безпеці, вони відчувають себе розгубленими та часто просто не знають, як і куди звернутися по фахову безоплатну допомогу», – пояснила віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Наразі на платформі зібрані служби, що надають українцям психологічну, юридичну та соціальну допомогу. Також на сайті є буклети та інформаційні матеріали, які можуть допомогти громадянам розпізнати негативні наслідки насильства та впоратися з ними.

Всі сервіси є конфіденційними та безоплатними, зауважують в уряді. Скористатися підтримкою можна у будь-якому куточку країни, а також за її межами. 

Платформа розрахована не лише на постраждалих, а також і на фахівців, які надають їм допомогу. Зокрема, на сайті розміщені рекомендації та посібники щодо роботи з потерпілими згідно з міжнародними стандартами.

Отримавши необхідну допомогу, постраждалі можуть звернутися до правоохоронних органів, аби в майбутньому притягнути кривдників до відповідальності.

«З перших місяців війни поліціянти у складі спеціалізованих мобільних груп фіксують сексуальні злочини на деокупованих територіях Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини, Миколаївщини, Донеччини та Херсонщини. Ми розуміємо, що задокументувати такі злочини важко через високий рівень латентності, а, щоб уникнути ретравматизації, постраждалі потребують комплексної допомоги», – каже заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

У майбутньому онлайн-майданчик хочуть розширити й вдосконалити. Наприклад, створити розділи із сервісами, що працюють для розвитку та освіти дітей. Платформа також надаватиме доступ до ініціатив для пошуку нової роботи.

Коментарі