Новини

В Україні створили проєкт «Спільний спадок», який рятує старовинні речі та передає музеям

Предмети традиційного вбрання й народного побуту викуповують, аби передати їх у музейні фонди для догляду, збереження, вивчення й поширення знань про красу й унікальність спільного спадку.

Фото: The Village

В Україні створили проєкт «Спільний спадок», який рятує старовинні речі та передає їх музеям. Про це повідомили на сайті проєкту, пише The Village.

Проєкт також вийшов на краудфандингову платформу «Спільнокошт». Внески використовують, щоб викупити предмети традиційного вбрання й народного побуту і передати їх у музейні фонди — для догляду, збереження, вивчення й поширення знань про красу й унікальність спільного спадку.

«На жаль, велика кількість речей, що колись були родинною реліквією, останніми роками втрачається, забувається, залишається без господарів і через інші причини ці речі стають предметами перепродажів або їх вивозять за кордон. Так втрачається можливість дослідити й зберегти історії цих речей», — розповідають творці проєкту.

«Спільний спадок» уже почав співпрацю з Національним центром народної культури «Музей Івана Гончара». Перші внески спрямують на придбання народного вбрання, народних картин та ікон, давніх світлин, предметів традиційного народного побуту й обрядових атрибутів.

Підтримати проєкт можна за посиланням.

 

Коментарі