Новини

Данія створює фонд підтримки України на мільярд доларів: на що підуть кошти

Допомога матиме три компоненти: військова, цивільна та бізнес-підтримка.

Фото: gettyimages

Уряд Данії та більшість партій у данському парламенті домовилися про створення фонду у понад 7 мільярдів данських крон (мільярд доларів США) для цивільної, військової та економічної допомоги Україні.

Про це пише Європейська правда з посиланням на Мінфін Данії.

«Українці борються не лише за власну свободу, але й за безпеку всієї Європи. З Українським фондом ми виводимо данську підтримку на новий рівень. Це стосується не останнім чином бізнес-сфери. Данські компанії можуть постачати багато з того, чого не вистачає Україні, наприклад, питну воду, централізоване опалення та харчі. Тому ми повинні посилити наші зусилля», – заявив глава МЗС Ларс Льокке Расмуссен.

Кошти фонду призначені на допомогу у 2023 році.

Він матиме три компоненти:

– військова підтримка у вигляді зброї, іншого військового обладнання та тренувальних заходів. На військову підтримку передбачили приблизно 5,4 мільярда данських крон;

– цивільна підтримка, спрямована на невідкладну гуманітарну допомогу та довгострокову реконструкцію. На це зарезервували 1,2 мільярда данських крон;

– підтримка бізнес-ініціатив. На це виділили 0,4 мільярда данських крон.

Дотепер Данія надала Україні військову підтримку на суму близько 5 мільярдів данських крон, і за допомогою новоствореного Українського фонду країна прагне підтримувати високий рівень військової підтримки, сказав в.о. міністра оборони Троельс Лунд Поульсен.

Нагадаємо, Нідерланди передадуть для потреб Військово-морських сил України два протимінні кораблі «Alkmaar».

Коментарі