Репортаж

«За добу – до 15 викликів»: у Чернівцях відбувся форум для запобігання домашньому насильству

За даними ООН, в Україні 90% постраждалих від насильства — жінки.

Сьогодні, 10 березня, у конференц-залі Flora Club відбувся молодіжний форум «40 відтінків насильства». Захід провели для того, аби привернути увагу молоді до проблеми домашнього насильства.

Форум організували Управління у справах сім’ї та молоді Департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради, а також Центр громадської активности «Синергія». Партнерами проєкту є Фонд ООН у галузі народонаселення і ГО «Інноваційні соціальні рішення».

З відеовітанням виступила Марія Єфросиніна, почесна пані посол Фонду ООН у галузі народонаселення.

«На жаль, наших із вами батьків виховували в геть іншому суспільстві. В іншій ментальності. Вони не дали нам розуміння того, як треба оцінювати своє тіло, права, простір», – каже Марія Єфросиніна.

Єфросиніна вважає, що сьогодні ситуація змінюється. Водночас зазначає, що війна (повномасштабна – ред.) поставила на павзу багато змін.

«Це не та тема, яка може обійти когось… Справді, у нашому суспільстві побутує думка про те, що насильство – це лише про побиття. Це не так. Є психологічне, економічне, і, звісно ж, фізичне насильство», – зазначила Єфросиніна.

Марія каже: якщо людині здається, що вона зазнала насильства, то їй насправді не здається. Пані посол Фонду ООН вважає, що будь-який прояв щодо особи, який викликає відразу та неприємні відчуття, – це теж вид насильства.

«Ми не маємо дозволяти чоловікам, які в стресі через війну і втрату роботи, зриватися на нас. Ми, жінки, теж проходимо війну, пропускаємо крізь себе весь біль, трагедії. Додаткові знущання над нашою нервовою системою неприпустимі», – каже пані Марія.

За словами директорки Департаменту соціальної політики Чернівецької міської ради Наталії Фрунзе, сьогоднішній захід є третім, завершальним, етапом молодіжного форуму.

«Загалом цей проєкт складається з трьох етапів. Перший – лекторій, куди запросили молодь. На другому етапі був показ вистави «40 відтінків насильства». Сьогоднішні – це форум, де ми обговоримо всі питання щодо попередження насильства».

Пані Наталія каже, що сьогодні насильство є жорстоким і масштабним. Вона вважає, що потрібно не лише говорити про те, як протидіяти йому, але й наголошувати на тому, як йому запобігати.

«Ми порушили цю тему. Розробили інформаційну таблицю, в якій пояснили, що таке насильство, які ознаки і форми воно має. Також додали інформацію про те, куди звертатися, якщо ви зазнали домашнього насильства. Зокрема контакти для мешканців нашої Чернівецької територіальної громади», – розповіла пані Наталія.

Директорка Департаменту соціальної політики каже, що від насильства страждають і жінки, і чоловіки, і діти. Проте на цьому форумі наголошують на насильстві саме щодо жінок, адже ті зазнають його найбільше.

«За даними ООН, в Україні 90% постраждалих від насильства є жінки. Чоловіки і діти також страждають. Тим паче в період повномасштабного вторгнення. Можемо згадати Бучу, Ірпінь: постраждали всі. Але цей форум більше спрямований на жінок. Бо за всіма статистичними даними, саме вони страждають більше».

Виконавча директорка Центру громадської активности «Синергія», експертка з гендерних питань Наталя Батракова каже, що ідея проведення заходу для молоді виникла не просто так.

«Ми хочемо проінформувати молодих людей, як можна уникати різних форм насильства, як будувати стосунки. Щоб надалі вони могли уникати проявів насилля».

Щодо назви форуму, то, за словами пані Наталії, «40 відтінків насильства» втілює той відсоток жінок, які звертаються по допомогу.

«Назва пішла від того, що лише сорок жінок звертаються до правоохоронних та інших органів, які можуть допомогти у разі вчинення насильства. Хоча ми розуміємо, що ця цифра значно більша».

Інспектор сектора протидії домашньому насильству міста Чернівців Вадим Теремчук обслуговує відповідні виклики. Каже, що у Чернівцях вони дуже поширені.

«За добу в нас може бути 10-15 викликів. Інколи менше. Проте наші працівники цілодобово виїжджають на допомогу постраждалим від насильства».

Як зазначає пан Вадим, найчастіше причиною вчинення домашнього насильства стосовно жінок є алкогольне сп’яніння кривдника. Також часто конфлікти відбуваються через розлучення сімейної пари.

«Кривдника ми можемо виселити. Постраждалих веземо до «кризових кімнат», надаємо психологічну допомогу», – каже інспектор.

Директорка міжнародного центру підтримки жінок та дітей «Місто добра» Марта Левченко просить усіх постраждалих від будь-якого виду насильства не мовчати, не терпіти, а говорити про проблему.

«Не вчіться на своїх помилках. Скажіть: “Стоп”, поки ще можна це зупинити. Зараз такий період, коли держава пропонує так багато сервісів. У нас є прихистки, осередки. Там вам допоможуть стати на ноги та отримати професію. Є безліч юристів, які допоможуть захистити себе в юридичному плані… Не терпіть. Ви не сама».

Виставу «40 відтінків насильства» підготували студенти, актори театру-студії «Маска» Центру культури та дозвілля ЧНУ ім. Ю. Федьковича. Ідею її пояснив завідувач Центру Дмитро Павлюк.

«Ми разом (зі студентами – ред.) написали цю виставу. Через звичайну сім’ю покажемо ті види насильства, які можуть бути у тій чи іншій родині. Висвітлимо сценарії поведінки чоловіка з дружиною, дружини з чоловіком, матері з дітьми, свекрухи і невістки».

За словами пана Дмитра, Центр культури та дозвілля співпрацює з Департаментом соціальної політики Чернівецької міської ради. Він каже, що відомство разом із «Синергією» звернулися до Центру, аби театр-студія «Маска» показав виставу на тему домашнього насильства.

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі