Новини

Чернівчани просять дозволити рух тролейбусів під час повітряної тривоги – в ОВА наразі цього не планують

Петиція про рух громадського транспорту під час повітряної тривоги набрала 159 підписів.

Ще 16 лютого у Чернівцях зареєстрували петицію про дозвіл руху громадського транспорту під час повітряної тривоги.

На думку авторки петиції, зупиняти транспорт під час повітряної тривоги недоцільно, оскільки немає достатньо облаштованих місць для укриття. Тому пасажири, яких висадили під час повітряної тривоги, скупчуються на зупинках.

«Кожна вимушена зупинка під час повітряної тривоги збиває графік руху транспорту, він стає все більш ненадійним. Попри повітряну тривогу, найімовірніше, людина повинна дістатися до роботи чи до іншого місця призначення альтернативними методами. Це або приватний транспорт, або таксі, або пішки. До того ж це додаткове навантаження на бюджет кожного чернівчанина, оскільки в середньому поїздка в таксі складає 100 гривень», – мовиться в тексті петиції.

Станом на 14:35 петиція набрала 159 підписів із 250 необхідних для розгляду.

Міська рада не уповноважена на цей дозвіл, розповів у коментарі Шпальті заступник міського голови Ігор Крохмаль. Коли петиція набере достатню кількість голосів – її надішлють до юруправління міської ради, де і визначать, куди звертатися – до ОВА чи ДСНС.

За словами Крохмаля, дозволити рух транспорту під час повітряної тривоги може, зокрема, начальник військадміністрації.

Водночас в ОВА повідомили, що не планують скасовувати заборону руху громадського транспорту під час тривоги. Навіть у разі подання звернень від органів місцевого самоврядування.

«У всіх областях України радою оборони прийняте відповідне рішення про заборону роботи транспорту під час тривоги. Вимоги про заборону роботи суб’єктів господарювання під час тривоги і необхідність направлення співробітників у сховище є загальнодержавними. Відтак на поточний момент скасування неможливе. Безпека наших співгромадян – понад усе», – сказала перша заступниця начальника Чернівецької ОВА Альона Атаманюк.

Як діяти водіям та пасажирам під час повітряної тривоги:

− зупинити громадський транспорт у безпечному місці (на узбіччі дороги);

− поінформувати пасажирів про отриманий сигнал;

− вивести пасажирів із транспорту, якщо є маломобільні люди – організувати за допомогою пасажирів їх евакуацію;

− швидко та без паніки зайняти місце у найближчій захисній споруді (сховищі, підвальному приміщенні, паркінгу);

− якщо захисної споруди поблизу немає, то треба сховатися за бетонними плитами, бордюром, лягти у заглибленнях землі, згрупуватися та закрити голову руками.

Коментарі