Новини

В Україні розпочали роботу над створенням правопису кримськотатарської мови

Таким чином Мінреінтеграції хоче захистити та розвивати цю мову.

Фото: QHA Crimean News Agency

Національна комісія з питань кримськотатарської мови вивчає можливість створення робочої групи, яка розроблятиме офіційний правопис кримськотатарської мови.

Відповідне рішення представники комісії ухвалили під час першого засідання Комісії, повідомляє Міністерство реінтеграції у своєму телеграм-каналі.

Нацкомісію створив уряд на початку січня 2023 року. Її співголовами є Постійна представниця Президента в АРК Таміла Ташева та Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

Учасники першого засідання обговорили можливість створення робочої групи з питань правопису кримськотатарської мови. До складу групи ввійдуть мовознавці, які розроблять офіційний правопис кримськотатарської мови на основі латинської абетки.

«Кримськотатарська мова – це унікальне культурне надбання, що перебуває під захистом ЮНЕСКО. І саме ми зобов’язані її зберегти. Зараз повинні сфокусуватися на тих напрямах, які дають реальні результати. Першочергово – розробити правопис і нормативно-правову базу для його офіційного затвердження. Це має стати сигналом окупантам у Криму, що Україна не допустить зникнення кримськотатарської. Ми докладемо максимум зусиль для її розвитку, зокрема і через діяльність Нацкомісії», – наголосила Ірина Верещук.

Стратегія розвитку кримськотатарської мови передбачена на 2022-2032 роки.

Коментарі