Новини

СБУ заблокувала чернівецький телеграм-канал, який допомагав ухилянтам уникати мобілізації

Фахівці Служби безпеки заблокували 26 телеграм-каналів.

Фото: СБУ

Кіберфахівці Служби безпеки заблокували 26 телеграм-каналів, які перешкоджали мобілізації українських громадян призовного віку.

Про це повідомляє пресслужба СБУ. 

Зазначають, що інтернет-ресурси «повідомляли» про заходи, які проводять Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки в Івано-Франківській, Черкаській, Вінницькій, Чернівецькій, Київській, Львівській та Одеській областях.

«Насамперед вони «зливали» актуальні місця вручення військовозобов’язаним повісток та закликали ховатися від представників військкоматів», – ідеться у повідомленні.

Для збору відомостей про «локації» використовували власну мережу інформаторів серед місцевого населення.

Через постійне «оновлення» інформації ці канали швидко «нарощували» власну авдиторію, яка перевищила 400 тисяч підписників.

Фото: СБУ

Крім того, адміністратори вирішили зробити на цьому «бізнес» і запропонували свої платформи для розміщення реклами.

Співробітники СБУ встановили осіб усіх організаторів цієї діяльности. 

Серед них – двоє власників SMM-компанії, яка займається просуванням інтернет-ресурсів із використанням так званих ботоферм.

Під час обшуків за адресами проживання фігурантів справи правоохоронці виявили комп’ютери та мобільні телефони із доказами протиправних дій, банківські картки, на які зловмисникам надходили гроші за розміщення реклами.

Шістьом адміністраторам телеграм-каналів планують повідомити про підозру за статтею 114-1 ККУ з обранням міри запобіжного заходу – тримання під вартою.

Їм може загрожувати до 10 років ув’язнення.

 

Коментарі