Новини

Українська парамедикиня Юлія Паєвська стала лавреаткою премії США «Найхоробріша жінка світу»

На початку березня 2022 року парамедикиню взяли у полон росіяни під час того, як вона допомагала цивільним у Маріуполі.

Фото з фейсбук-сторінки Юлії Паєвської

Українська парамедикиня й волонтерка Юлія Паєвська «Тайра» стала однією з 11 лавреаток міжнародної премії IWOC — «Найхоробріша жінка світу». Її вручає Державний департамент США, пише Суспільне.

Церемонію нагородження проведуть держсекретар США Ентоні Блінкен і перша леді Джилл Байден у середу, 8 березня.

У Держдепі зазначили, що Тайра продемонструвала надзвичайну моральну та фізичну мужність, захищаючи Україну від російської агресії, та нагадали, що росіяни взяли Юлію в полон попри те, що вона була цивільною.

«Вона надавала медичну допомогу учасникам Революції гідности, і як керівниця волонтерського загону парамедиків «Янголи Тайри» проводила тактичну медичну підготовку на передовій на Донбасі з 2014 по 2018 рік. Паєвська найбільш відома тим, що таємно знімала й вивозила відеозаписи, які документують звірства, скоєні російськими військами в Маріуполі», – йдеться в тексті до номінації.

Серед лавреаток є представниці ще 10 країн: Афганістану, Аргентини, Центральноафриканської Республіки, Коста-Рики, Ефіопії, Йорданії, Казахстану, Малайзії, Монголії та Польщі.

Лавреаткою від Польщі стала Б’янка Залевська – журналістка, яка документувала російську агресію в Україні з 2014 року. Вона понад десять років виступає за захист українців.

Коментарі