Новини

Українська екологія зазнала збитків на два трильйони гривень

Найбільше постраждав ліс: майже три мільйони гектарів пошкоджені внаслідок російської агресії.

Фото: Міндовкілля

Від початку повномасштабного вторгнення росіяни завдали збитків українській екології на два трильйони гривень.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на виступ міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслана Стрільця.

«Ми напрацювали нову методологію спільно з нашою екологічною інспекцією та використовуємо сім видів методологій і вже обрахували два трильйони гривень завданих збитків. Це забруднення землі, повітря, води, спалені ліси, знищені природні ресурси. Наша головна мета – показати всім ці показники, щоб їх побачили в Європі та світі. Щоб усі зрозуміли, яка ціна цієї шкоди довкіллю і як відновити цю шкоду, завдану Україні», – заявив Стрілець.

Найбільше в Україні зараз страждає ліс, наголосив міністр. Майже три мільйони гектарів лісів пошкоджені внаслідок російської агресії. Це майже третина залісненої території України. Майже 500 тисяч гектарів перебувають під тимчасовою окупацією або в зоні воєнних дій.

Із-поміж іншого, у міністерстві зафіксували тисячі справ щодо смертей дельфінів на узбережжях України, Болгарії та Туреччини. Це спричинили морські міни й використання військових кораблів, які росіяни розмістили в Чорному та Азовському морях.

Крім того, за словами Стрільця, після російського вторгнення Україна зіштовхнулася з постійним ядерним терором. Чорнобильська АЕС опинилася під окупацією, що завдало збитків на 3,2 мільярда гривень.

Він додав, що також викликають занепокоєння дії росіян на Каховському водосховищі. Адже його осушення може призвести до непередбачуваних наслідків: мільйони українців залишаться без питної води, а Запорізька АЕС не зможе отримувати воду для охолодження своїх реакторів.

Коментарі