Новини

Ляшко пояснив, за яких умов у Чернівцях можуть створити реабілітаційний центр для військових

Міністр зазначив, що реабілітаційні центри повинні бути там, де є інсультні та травматологія. 

У Чернівцях на базі військового госпіталю можна створити реабілітаційне відділення, але за умови спроможности та наявности відповідних спеціалістів.

Про це розповів під час візиту у Чернівці міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

«Ми підтримуємо ініціативу створення реабілітаційних закладів, але з пріоритетом: реабілітація повинна бути там, де є інсультний центр насамперед і травматологія», – сказав міністр.

Він зазначив, що МОЗ затвердило постанову Кабміну «Деякі питання організації спроможної мережі закладів охорони здоров’я». Тож обласні адміністрації мають два місяці, аби опрацювати шпитальне планування. 

«Водночас під час планування ми повинні розраховувати всі заклади охорони здоров’я, зокрема і реабілітаційні відділення на ту спроможність і на тих спеціалістів, які є в регіоні. Ми повинні розуміти, що перейменування відділення в назву реабілітаційне — це не реабілітація», — каже міністр.

За словами Ляшка, в Україні 242 заклади, законтрактовані НСЗУ на стаціонарну реабілітаційну допомогу. За 21 день вони отримують від НСЗУ 33600 за одного пацієнта. Пропускна спроможність – 18 тисяч пацієнтів одночасно реабілітаційної послуги. 

«Якщо потрібно – розширяємося з певною кількістю спеціалістів, бо реабілітація — це не стіни, це професіонали. Реабілітація потрібна, але вона повинна конектитися з тими спроможностями та потужностями, які маємо», — зауважив міністр.

Раніше ми писали про те, що системи МСЕК реформують у мультидисциплінарні реабілітаційні команди.

 

Коментарі