Новини, Репортаж

Костюми, маски та фото за лаштунками: у Чернівцях відкрили виставку «Памфірова Маланка»

На тематичній виставці представили спеціально створені карнавальні костюми для свята Маланки, зображеного у стрічці «Памфір», а також народні маланкарські маски, які одягали актори на зйомках фільму, та фотографії за лаштунками.

Сьогодні, 2 березня, у Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука відкрили виставку «Памфірова Маланка». Там представили костюми, маски, реквізит та бекстейджі з фільму «Памфір».

«Сьогодні ми презентуємо фрагмент великої виставки, яку представили в Українському домі в Києві. Це прев’ю до фільму та мандрівна експозиція, що їздитиме Львовом, Івано-Франківськом та Тернополем», – розповіла Шпальті PR-менеджерка фільму Олександра Сорохан.

До Чернівців привезли 10 костюмів та стільки ж масок, створених для головної сцени «Памфіра» – Маланки. Крім того, представили спеціально виготовлені для фільму ескізи масок.

На стінах Центру Миколайчука також можна розглянути розкадровки, які створили режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук та концепт-художниця Ольга Юрасова, а також фотобекстейджі за лаштунками фільму від оператора Микити Кузьменка

Оскільки над фільмом працювала велика творча команда, то кожен учасник додавав свої деталі й бачення. 

Все це автори виставки продемонстрували разом із трейлером фільму, а також кінокадрами, які не ввійшли до фінального монтажу «Памфіра».

«Мої знайомі доклалися до створення цього фільму. Я за ними спостерігала в соцмережах ще задовго до того, як взагалі анонсували зйомки стрічки. Взагалі я захоплююся українським традиційним одягом, і тому мені цікава ще виставка сценічних костюмів», — розповідає етноблогерка Анастасія Свідерська.

Для пані Свідерської Маланка − це своєрідний обряд, де люди перевтілюються в окремих персонажів, відганяють злу силу з осель та сповіщають про новий рік.

«Мені цікаво, якою саме буде ця Памфірова Маланка. Наскільки я зрозуміла, акцент на тому, що це спогади головного героя. Цікаво порівняти, як бачить він та як бачу я. Крім того, я багато читала схвальних відгуків про цей фільм, адже це не пересічна справа для українського кінематографа», – розповідає одна з відвідувачок Оксана Кравцова.

Пані Оксана родом із Тернопільщини, де Маланка відрізняється від буковинського дійства. 

«На Буковині – це переберія, традиційні костюми та швидше схоже на карнавал», – переконана вона.

Ця ж атмосфера відчувається і впродовж фільму: підготовка, карнавал та важливість цього ритуалу для героїв, розповіла в коментарі Шпальті одна з акторок стрічки Соломія Кирилова.

«Це був тривалий час спокійного, скрупульозного та покрокового дослідження підходу до самих зйомок».

Багато сцен відбувалися в зимових горах та були «екстер’єрними». Попри складні умови, і сам режисер, і команда фільму були «заряджені» на високий продукт, каже Соломія.

«Я мала змогу дивитися “Памфір” у різних країнах. І думала, що за якимось разом подивлюся три хвилини й піду. Але настільки цікаво було відчути саму атмосферу та побачити, як кожна авдиторія сприймає цей фільм, що я залишалася до кінця. Дмитро заклав такі глибинні сенси, що те, що раніше здавалося локальними жартами, діалогами та сюжетами, спрацьовувало і на іноземну авдиторію. Тобто де потрібен був сміх – він був», – пригадує Соломія Кирилова. 

Відвідати виставку можна до 10 березня у Центрі Миколайчука.

Нагадаємо, передпрокатний показ фільму відбудеться 21 березня у Чернівцях, а всеукраїнська прем’єра – 23 березня.

Довідка

Фільм «Памфір» створювали у копродукції України, Франції, Польщі, Німеччини та Чилі. Зйомки відбувалися в Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

У травні 2022 року драма режисера Дмитра Сухолиткого-Собчука зірвала шквал шестихвилинних овацій під час світової прем’єри у програмі «Двотижневик режисерів» Каннського кінофестивалю.

У грудні 2022-го «Памфір» отримав Гран-прі на кінофестивалі «Молодість» у міжнародному конкурсі, також стрічка отримала шість перемог у номінаціях на Національну премію кінокритиків «Кіноколо».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі