Новини, Репортаж

Сто автівок для ЗСУ та ЛГБТ-прихисток: волонтери з Чернівців поділилися досягненнями за рік повномасштабної війни 

На форумі «Простір досягнень 2022» волонтери з різних чернівецьких організацій поділилися своєю роботою за минулий рік. 

28 лютого в ресторані «Rivoli», що на околиці Чернівців, відбувся форум «Простір досягнень 2022». На нього запросили чернівецьких волонтерів, які зробили внесок у життя регіону, допомагали вимушеним переселенцям та українським військовим.

Цей захід уже втретє організовує ГО «Захист». Цьогоріч цей форум — воєнний. На ньому чернівчани розповіли про свої досягнення за рік повномасштабного вторгнення.

Марія Нікітіна, голова організації, розповіла у коментарі Шпальті, що Форум досягнень — це такий майданчик, де зустрічаються абсолютно різні люди, які в житті можуть не перетинатися. А втім, роблять схожі круті справи.

«Ми вирішили дати платформу як людям, яких добре знають у місті, так і тим, кого знають мало, але вони роблять великий внесок у перемогу», — каже Нікітіна.

Одним із перших виступив Дмитро Павлюк, завідувач Центру культури та дозвілля Чернівецького національного університету. Він розповів, що за рік волонтери Центру культури влаштували десятки благодійних заходів та зібрали десятки тисяч гривень на допомогу для буковинських бригад.

Також запросили відомого в місті екскурсовода — Ярослава Адамчука. Пан Ярко розповів про те, як влаштовував благодійні екскурсії для збору коштів на ЗСУ. Також він проводив терапевтичні екскурсії для вимушених переселенців.

Крім цього, виступила координаторка ЛГБТ+ організації «Інсайт» у Чернівцях Олена Григоряк. Активістка розповіла про те, як створила ЛГБТ-шелтер у місті на початку війни.

«На початку війни ми чули про те, що є дуже багато ЛГБТ-людей, котрі не мають можливости евакуюватися у безпечний прихисток через те, що їх не хотіли приймати. Це стосовно церков або прихистків, де є діти. Тому що батьки часто ставилися упереджено. Наші гомосексуальні пари зі сходу зазвичай казали, що вони сестри або два брати, друзі, щоб до них не виникало агресії. Тому ми вирішили створити прихистки у Львові та Чернівцях, де ці люди будуть у безпеці», — каже Григоряк.

З лютого в чернівецькому шелтері прихистили понад сотню людей як із ЛГБТ+ спільноти, так і їхніх родичів, дітей. Зараз у шелтері постійно проживають кілька десятків людей. Це здебільшого ті, хто втратив домівку і не має куди повертатися.

«Вони намагаються інтегруватися в суспільство. Для транс-людей зокрема ми проводимо заняття із секс-просвіти, розповідаємо, як отримати доступ до хороших лікарів у місті. Загалом для спільноти ми проводимо заняття із самооборони, психологічні зустрічі тощо», — розповіла активістка.

Далі виступила Людмила Романчук, обласна координаторка ГО «Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine». Вона розповіла про те, як цьогоріч волонтери допомагали з поселенням ВПО, роздавали гуманітарку, збирали кошти на ЗСУ.

Молодь влаштовувала заходи для дітей-переселенців, підтримувала пенсіонерів, проводила лекції з екосвідомости та сортування сміття. У вересні ГО організувала день прибирання, до якого долучилися понад 5 тисяч людей з усієї области.

Волонтерка Яна Статник з ГО «Чернівецьке об’єднання волонтерів» разом із батьком евакуювали понад три тисячі людей із Бахмутського району. Вона працює лише з напрямком Донеччини, займається доставкою гуманітарної допомоги. Збирає гроші та привозить техніку буковинським бійцям. Загалом це вже 15 старлінків, 30 квадрокоптерів та десятки автівок.

«Найбільше нашого ресурсу ми присвятили допомозі Бахмуту. Наші діти вже не знатимуть про оборону Сталінграда, однак знатимуть про героїчну оборону міста Бахмута», — каже волонтерка.

Поїздки в Бахмут вона поєднує з навчанням та роботою у Чернівцях.

Вадим Третьяков, засновник ГО «МИ ІНШІ», розповів, що організація передала Збройним силам України понад сто автівок за 2022 рік. Також волонтери безперервно возять гуманітарну допомогу на Донеччину.

Окрім того, на форумі виступив Ігор Баб’юк, координатор Партнерства Українського народного дому в Чернівцях. Волонтери надають прихисток переселенцям, допомагають гуманітаркою, передають окопні свічки на передову. При цьому в основному організація займається просвітницькою діяльністю.

Також на форумі виступили волонтери з ГО «Захист», організації «Допомога та Надія» та ГО «Буковинська Громада».

Фото Ігоря Константинюка

Коментарі