Новини

«Рік незламності»: Зеленський оприлюднив звернення до річниці повномасштабного вторгнення росії

За його словами, навіть попри масовані ракетні атаки та вимкнення електроенергії ми бачимо «світло перемоги».

Скрин зі звернення

Сьогодні, 24 лютого, президент України Володимир Зеленський оприлюднив звернення з нагоди річниці повномасштабного вторгнення рф в Україну.

Президент нагадав, що рік тому із цього ж місця близько сьомої ранку він звернувся до українців із короткою заявою тривалістю 67 секунд.

«”Ми сильні. Ми готові до всього. Ми всіх переможемо. Бо ми — це Україна!” Ці слова я сказав рік тому, у першому зверненні від початку повномасштабної війни. Ми не знали, що буде завтра. Але точно зрозуміли: за кожне завтра треба битись! Ми стоїмо рівно один рік. І досі знаємо: за кожне завтра треба битись!”, — сказав Зеленський.

Він наголосив, що українці витримують погрози, обстріли, касетні бомби, крилаті ракети, дрони-камікадзе, блекаут і холод. І за цей час стали однією родиною.

«Ми сильніші за це. Це був рік мужності. Рік небайдужості. Рік болю. Рік надії. Рік витримки. Рік єдності. Рік незламності», — додав Зеленський.

У своїй промові президент згадав деокупацію Бучі, Ірпеня, Бородянки. Тоді, за його словами, весь світ чітко усвідомив, що насправді означає «русскій мір» і на що здатна росія. Водночас світ побачив, на що спроможна Україна.

«Це нові герої. Оборонці Києва, захисники «Азовсталі». Нові подвиги, які здійснювали цілі міста. Харків, Чернігів, Маріуполь, Херсон, Миколаїв, Гостомель, Волноваха, Буча, Ірпінь, Охтирка. Міста-герої. Столиці незламності. Нові символи», — сказав Зеленський.

За його словами, Україна здивувала, надихнула й об’єднала світ.

«На доказ можна сказати тисячі слів, але достатньо кількох. HIMARS, Patriot, Abrams, IRIS-T, Challenger, NASAMS, Leopard», — додав президент.

Війна змінила долю багатьох сімей, каже Зеленський.

«Раніше дідусі розказували онукам, як били нацистів. Тепер онуки розповідають дідусям, як б’ють рашистів. Раніше мами й бабусі плели шарфики, тепер плетуть маскувальні сітки. Раніше діти просили в Санти смартфони, гаджети, тепер же віддають кишенькові й збирають кошти для наших бійців.

За рік фактично кожен українець когось втратив. Батька, сина, брата, маму, доньку, сестру. Кохану людину. Близького друга, колегу, сусіда, знайомого. Мої співчуття».

Водночас президент наголосив, що навіть попри масовані ракетні атаки та вимкнення електроенергії ми бачимо «світло перемоги».

«У спогадах про перші відчуття 24 лютого 2022 року люди називають шок, біль, невизначеність. Через рік після повномасштабного вторгнення віра в перемогу становить 95%. Головна емоція, яку ми відчуваємо, думаючи про Україну, – це гордість». 

Нагадаємо, 24 лютого 2022 року президент рф владімір путін ухвалив рішення про проведення спеціальної військової операції із «захисту Донбасу».

Коментарі