Новини

Україна розширила гирло Дунаю. Румунія висловила невдоволення

Українська влада запевняє, що не порушувала жодних домовленостей та готова запросити румунських представників для перевірки роботи.

Фото ілюстративне, Дунайское пароходство

Українська влада збільшила глибину гирла Бистре в дельті Дунаю, щоб збільшити експорт із морських портів. У Румунії висловили стурбованість через ці роботи, що можуть зашкодити екологічно вразливому регіону.

Про це пише Бабель із посиланням на Reuters.

Зазначають, що глибина гирла збільшилася з 3,9 до 6,5 метрів. В Україні запевняють, що не порушили жодних домовленостей та готові запросити румунських представників для перевірки роботи.

Водночас у Румунії стурбовані тим, що будь-які роботи на водному шляху через спільну територію дельти Дунаю можуть загрожувати дикій природі обʼєкта Світової спадщини ЮНЕСКО та порушувати міжнародні договори щодо охорони довкілля.

«Ми офіційно повідомили румунську сторону ще в серпні 2022 року про те, що будемо проводити оперативні днопоглиблювальні роботи, тобто розчищати від наносів, і жодних коментарів не отримали», — заявив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Юрій Васьков.

У середині 1990-х років глибина каналу становила 6,5 метрів, але Україна останніми роками не проводила днопоглиблювальних робіт, що призвело до накопичення мулу.

«Ми не бачимо проблеми — це не нове будівництво, а оперативне поглиблення», — заявив Васьков. 

У Мінінфраструктури наголосили, що це потрібно, аби гирлом могли проходити кораблі з осадкою до 6,5 метрів.

Україна, яка збільшила експорт через свої дунайські порти до 1,5 мільйона тонн на місяць після вторгнення росії, сподівається, що глибший канал дозволить щомісяця експортувати додатково 500 тисяч тонн.

Крім того, раніше Україна розробила план поглиблення гирла до 8,2-8,3 метра, але Румунія не погоджується на його реалізацію.

 

Коментарі