Новини

Укрзалізниця позбудеться російських назв та позначок: як це відбудеться

За три роки хочуть змінити назви залізниць, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи та назви станцій.

Архівне фото Шпальти

Укрзалізниця розпочинає програму «Залізна українізація», у межах якої позбудеться імперських та російських назв, позначок, зображень на будь-яких об’єктах залізничного транспорту.

Про це повідомили у пресслужбі Укрзалізниці.

Програма розрахована на 2023-2025 роки.

«За ці три роки у декілька етапів ми хочемо повністю знищити все, що повʼязує нас із країною-агресором. Назви залізниць, позначки кілометражу, сигнальні позначки, радянські барельєфи, назви станцій», – пишуть у компанії.

Позбудуться російських назв станцій і зупинок

Разом з органами місцевого самоврядування Укрзалізниця обере патріотичні назви, які прив’язані до історичної місцевости, на честь видатних українців, героїв, історичних постатей України.

​«Нарешті приберемо переклад наших міст російською із фасадів станцій», − зауважили залізничники.

Замінять нумерацію кілометражу

«Чому умовно у Київській області ми бачимо кілометражні позначки на кшталт “856”? Тому що нульовий кілометр наших залізниць із тих же радянських часів обраховується від москви. Ми виправляємо ситуацію та міняємо всі позначення в незалежній Україні», – пояснили в компанії.

Відлік українських залізниць буде починатися від Центрального вокзалу станції Київ-Пасажирський.

Квитки за міжнародними стандартами

Скоро залізничні квитки не матимуть написів російською, як того вимагають застарілі нормативні акти.

«Вважаємо більш коректним варіантом їх дублювання загальновизнаною міжнародною мовою – англійською. Відповідні документи ми швидко підготуємо для затвердження урядом України».

Змінять позначення світлофорів, умовних адрес і скорочень

«Поступово переходимо від радянської системи залізничних умовних позначень та сигналів до загальноєвропейської. Для цього буде змінено не лише візуальний їх вигляд, а й усю технічну та експлуатаційну документацію», – розповіли в Укрзалізниці.

Більше не буде позначок «Ч» на залізничних світлофорах, адже в Україні не «чьотна» колія, а парна.

Для впровадження цих змін уже вивчили юридичні та технічні норми, опрацювали інформацію про об’єкти, що потребують українізації, та створили комплексну програму українізації залізниці.

Коментарі