Новини

У Чернівцях Пласт створив дружній простір для дітей та батьків у рамках проєкту «Психічне здоров’я для України»

У приміщенні Пласту спільно з проєктом «Психічне здоров’я для України» (MH4U) облаштували новий простір, у якому чернівчани та внутрішньо переселені діти й батьки матимуть змогу проводити власне дозвілля.

Фото Пласт Чернівці

Пластовий осередок у Чернівцях та проєкт «Психічне здоров’я для України» об’єдналися для облаштування дружнього простору для дітей, підлітків та їхніх батьків. Про його особливості розповів заступник голови Пласту в Чернівцях Ілля Кузик.

Що таке дружній простір

Дружній простір, або  friendly space облаштований для дітей, підлітків та їхніх батьків. Там можна організовувати заходи, дивитися кіно та загалом проводити своє дозвілля. Він розташований у приміщенні осередку «Пласт» за адресою: вул. Головна, 3.

Разом із партнерами з проєкту «Психічне здоров’я для України» туди придбали технічне оснащення та меблі для кінопоказів, презентацій, ігор тощо.

«Працюємо з трьома групами дітей: 6-12 років, 12-18 років та молоддю старше 18 років. Щотижня проводимо тематичні зустрічі, які серед пластунів ми називаємо просто “сходини”. Крім цього, у просторі проводять пластові заходи, бавляться в ігри та радо приймають партнерські організації з їхніми пропозиціями щодо можливих активностей», — розповідає Ілля Кузик.

Які заходи відбуваються у новоствореному просторі

Після початку повномасштабного вторгнення Пласт активно долучився до роботи з дітьми-переселенцями. Їх залучають до різного роду забав та сходин. І загалом організація намагається покращити їхню інтеграцію на новому місці.

У перші місяці пластуни долучалися до організації місця ночівлі для вимушено переселених осіб. Проте згодом зрозуміли, що потрібно якнайшвидше відновлювати свою просвітницьку діяльність.

Наприклад, цьогоріч організовували майстер-класи з писанкарства для дітей-переселенців, а також традиційну передачу Вифлеємського вогню миру. Провели квест «Заборонений» для підлітків 14–18 років, який був присвячений режисерові Сергію Параджанову та художниці Аллі Горській.

Учасники у форматі ігор та завдань дізнавалися більше про творчість автора фільму «Тіні забутих предків» та руху шістдесятників.

Чим такі простори корисні для дітей

Зараз дуже стресова ситуація в країні, багато людей були змушені змінити своє життя та місце перебування. Тому будь-які активності для об’єднання людей, невимушеного спілкування, психологічної розрядки дуже затребувані в суспільстві.

Для дітей, переконаний Ілля Кузик, це теж актуальна потреба – шукати нових друзів (хтось поїхав з дому, а в когось, навпаки, друзі поїхали), проводити час у безпечній та теплій атмосфері.

«У Пласті ми запустили програму «Операція “Адаптація”». Це цикл із 10 занять для різних вікових груп, аби познайомити дітей та інтегрувати їх у нове середовище. Зустрічі складаються з трьох блоків: психологічна адаптація, медичні навчання та розповіді про пластову спільноту».

«Ми проводимо заходи з експертами та спеціалістами: психологами, психотерапевтами. Незабаром відбудеться зустріч для виховників та інструкторів, які працюють із дітьми та юнацтвом. Хочемо приділити увагу питанню психічного здоров’я та чіткіше розуміти й реагувати на запити дитини. Знати куди звернутися та як краще проговорити це з батьками», — наголошує заступник голови чернівецького Пласту.

Як долучитися до активностей дружнього простору

Стежити за анонсами та реєструватися для участи в зустрічах можна у соцмережах, що вказані нижче. Більшість заходів, що будуть проходити протягом року, — безкоштовні.

«Закликаємо батьків дітей турбуватися про психічне здоров’я родини та долучати малечу і підлітків до міських активностей», — резюмує Ілля Кузик.

 

Сторінки в соцмережах та контакти:

Facebook

Instagram

Telegram

+380 50 607 2154

 

Хочете перевірити своє психічне здоров’я? Пройдіть тест тут.

 

Тужите за домом? Читай поради для внутрішньо переміщених осіб.

 

Поради як перемогти тривогу.

 

Стаття створена в рамках ініціативи «Інформаційна кампанія про психічне здоров’я у Чернівецькій області», яку реалізує ГО «Заходи» за підтримки проєкту «Психічне здоров’я для України» (MH4U).

Коментарі