Новини

Компанія Маска обмежила для України використання Starlink для управління дронами

У компанії заявили, що супутниковий інтернет «Starlink» від SpaceX «ніколи не був призначений для використання у вигляді зброї».

Фото: itc.ua

Компанія «SpaceX» обмежила для українських військових можливість використовувати супутниковий інтернет «Starlink» для керування дронами в зоні бойових дій під час війни з росією. 

Про це пише Європейська правда з посиланням на Reuters.

Президентка SpaceX Гвин Шотвелл під час конференції у Вашингтоні заявила, що їхній супутниковий інтернет «ніколи не був призначений для використання у вигляді зброї».

«Однак українці використали це в такий спосіб, що було ненавмисно і не було частиною жодної угоди», — сказала вона.

У розмові з журналістами Шотвелл послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс «Starlink» для управління безпілотниками.

«Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це. Є речі, які ми можемо зробити, і ми зробили», — сказала Шотвелл. 

Вона відмовилася повідомляти, яких заходів вжила SpaceX.

За словами Шотвелл, використання безпілотників «Starlink» виходить за рамки угоди, яку SpaceX уклала з Українським урядом. Також зауважила, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім’ям, які постраждали від російського вторгнення.

«Ми знаємо, що військові використовують їх для зв’язку, і це нормально. Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях», – зазначила Шотвелл. 

Станом на січень цього року, за інформацією Мінцифри, в Україні працюють близько 30 тисяч Starlink.

 

Коментарі