Новини

Тепло у разі блекауту: в Чернівцях встановили другу модульну котельню

Котельня працює на дровах, має потужність 600 кВт та може функціонувати дистанційно.У Чернівцях встановили другу модульну котельню, котра може працювати автономно та дистанційно. Її планують використати для постачання тепла на випадок надзвичайної ситуації. 

Ігор Ніколенко, керівник МКП «Чернівцітеплокомуненерго», розповів, що ця котельня має потужність 600 кВт. Вона працює на альтернативному паливі – дровах. 

«Модульна котельня повністю автоматизована, оснащена хімводопідготовкою, насосними станціями, баками розширення та запасу, приладами обліку на теплову енергію та холодну воду. Також у ній встановлені датчики безпеки, а саме газоаналізатори. Це означає, що котельня може працювати автономно та дистанційно», – додав керівник Чернівцітеплокомуненерго. 

Він також пояснив, що працівники підприємства можуть бачити параметри роботи котельні у застосунку, котрий відображає інформацію про температуру, тиск тощо. У додатку також є функція щодо регулювання погодних умов. Оператор може впливати на роботу дистанційно, змінюючи параметри котельні.

«Ця котельня передбачає виробництво теплової енергії під час опалювального сезону. ЇЇ можна використовувати не лише у разі надзвичайної ситуації чи блекауту, а й за нормальних умов. До прикладу, коли починається навчальний процес, адже в школах може бути прохолодно», – додав Ігор Ніколенко

Заступник міського голови Василь Зазуляк зауважив, що у випадку, коли немає електроенергії, виникають проблеми з нормальним теплопостачанням.

«Ми розуміємо, що можуть бути перебої з газом, тому ще влітку вирішили виділити кошти на закупівлю модульних котелень, аби можна було використати інші види палива, крім газу. Йдеться про дрова, пелети, щипу. На майбутнє так само маємо рухатися до диверсифікації, оскільки ціна газу не ринкова. Джерело опалення на альтернативних видах палива мають перспективу, і ми будемо рухатися в цьому напрямку,» – зазначає Зазуляк.

Він також розповів, що з бюджетних коштів витратили майже 12 млн на 4 модульні котельні різної потужности: 1,8 МВт, 0,3 МВт, а також аналогічна до нині встановленої – 0,6 МВт. Наразі проводять роботи, аби їх під’єднати. У разі блекауту це дозволить забезпечити обігрів помешкань.

Василь Зазуляк, розповів, що за потреби модульні котельні можна переносити з місця на місце, адаптувати до різних видів палива, і це не потребує постійного персоналу для обслуговування.

Чернівці — одне з перших міст, котрі отримали й запускають модульні котельні. Вони вітчизняного виробництва.

Коментарі