Новини

«Викорінювати радянські маркери»: у Чернівцях розпочали заміну пам’ятних дошок на фасадах історичних будинків

Пам’ятні дошки реставрують та повертають на попереднє місце.

Фото: Чернівецька міська рада

У Чернівцях розпочали заміну пам’ятних дошок на фасадах історичних будинків. З інформаційних вказівників прибирають радянські маркери. Про це повідомляє Чернівецька міська рада.

«Чи бувають дрібниці, коли йдеться про національну ідентифікацію? Думаю, відповідь очевидна – ні! Потрібно позбуватися радянщини в будь-яких проявах, викорінювати маркери “імперії зла”. Саме тому розпочали заміну пам’ятних дошок на фасадах історичних будинків. Підтримуєте?», – написав у фейсбуку заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк.

У коментарі Шпальті Василь Зазуляк розповів, що ці дошки мають історичну цінність, але на них є напис: Українська радянська соціалістична республіка.

«Ми спробували відреставрувати одну дошку. Забрали написи, які вважаємо є радянськими маркерами. Інформаційний вказівник пофарбували та відреставрували бронзову частину», — каже заступник мера.

Вартість такої реставрації становить орієнтовно 1500 гривень. Роботи виконувати планують за кошти з бюджету громади.

«Головний меседж – забрати згадку про УРСР, і водночас не замінювати вказівник на пластик, оскільки він виконаний із стійких матеріалів», – зауважує Василь Зазуляк.

Наразі у міській раді відомо про 20 пам’ятних дошок на фасадах історичних будинків. Чернівчан закликають писати в коментарях та надсилати фото, де бачили дошки, на яких згадуються “ересери”.

 

Коментарі