Новини

Навіть для непридатних до служби: чи справедливою є заборона виїзду чиновників за кордон

З 27 січня чиновники та чиновниці не можуть виїжджати за кордон без мети державної важливості.

Фото ілюстративне/ДПСУ

Уряд ухвалив рішення про обмеження перетину державного кордону чиновниками під час воєнного стану. Це рішення стосується всіх посадових осіб центральної та місцевої влади, а також правоохоронців, народних обранців, прокурорів тощо. Цьому передували резонансні повідомлення про перебування деяких держслужбовців за кордоном із сумнівною метою.

Чи можуть невійськовозобов’язані чиновники виїжджати за кордон, які винятки у постанові Кабміну та чому це рішення про соціальну справедливість – у матеріалі Шпальти.

Якщо чиновник невійськовозобов’язаний чи непридатний до військової служби, чи має він право перетинати кордон?

27 січня Кабінет Міністрів України прийняв Постанову №69 “Про внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України”.

Юристка з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Чернівецької області Іванна Желізна розповідає, що постанова КМУ №69 не містить поняття «військовозобов’язана особа». Також під дію постанови підпадають і чоловіки, і жінки, які займають державні посади, передбачені в пункті 2-14. Тож при перетині кордону будуть враховувати, чи була б особа військовозобов’язаною, якщо не обіймала б відповідну посаду.

Які винятки?

У рішенні Кабміну також визначили перелік винятків для перетину кордону цими особами:

– жінкам або батькам-одинакам для відвідування дітей за кордоном у виняткових випадках за наявності відповідних документів;

– для лікування за кордоном;

– на підставі окремого рішення голови ДПСУ у разі смерті членів сімей за кордоном.

Президент Володимир Зеленський заявив, що будь-який виїзд українських посадовців за кордон повинен бути визначений винятково рішенням РНБО. Наразі даний перелік обставин для перетину кордону держслужбовцями є вичерпним. Також можливе службове відрядження, для якого дають спецдозвіл. Дані обмеження діють у період введення воєнного стану в Україні.

«Таке рішення влади спрямоване передусім на соціальну справедливість»

На думку політолога Олексія Кандюка, заборона виїзду чиновників за кордон не вплине на обороноздатність України. Адже депутатів та будь-яких держслужбовців навряд чи будуть забирати на фронт. На його думку, таке рішення влади спрямоване передусім на соціальну справедливість.

«Я думаю, що основна мета цього рішення – показати суспільству, що всі перебувають у рівних умовах. Як крок керівництва держави, щоб отримати схвалення виборців, – це спрацює. А що стосується безпосередніх результатів на фронті – заборона має дотичне відношення», – вважає пан Олексій.

Також, на його погляд, розділення відповідальності й на держслужбовця, і на його керівника є фактично механізмом стримування.

«Якщо керівник не буде нести відповідальності за те, що чиновник виїжджає, то відповідно ніхто йому не заважає давати такий дозвіл. Як я розумію з цього рішення, безпосереднє керівництво чиновника має право у випадку службових поїздок давати такий дозвіл. І відповідно за цей дозвіл він буде нести відповідальність. Такий крок дозволить відділити реальну причину відрядження від того, чи воно взагалі потрібне».

Серед іншого політолог вважає, що обмеження на виїзд впливають на волонтерські можливості країни. Хоча додаткова заборона на виїзд чиновників навряд чи суттєво вплине на цю ситуацію.

«Наскільки я спілкуюся з волонтерами, то ця проблема існує вже давно, тому я сподіваюся, що якісь рішення і в цьому напрямку будуть прийняті».

Коментарі