Новини, Репортаж

Покинутих немовлят більшає: як у Чернівцях медики піклуються про залишених діток

Іларіончику 2 місяці. Він уже усміхається медсестрі, яка бере його на руки, й уважно прислухається до її голосу. Хлопчика після народження залишили у пологовому будинку. І відтоді мати в його житті не з’являлася.

 

Іларіончик на руках у медсестри

Маленького хлопчика переодягає та годує медична сестра. Вона розмовляє з ним, а він у відповідь усміхається. Тільки-но жінка відволікається, малюк плаче. Тоді медсестра бере дитину на руки, заколисує та заспокоює.

«Іларіончик у нас із характером. Дуже любить увагу, любить, коли з ним розмовляють, співають йому. Часто проситься на ручки – мабуть, бракує йому материнського тепла й обіймів», — каже Андріана Пушкашу, медична сестра КНП «Міська дитяча клінічна лікарня».

Вона майже не відходить від хлопчика.

«Коли крихіток забирають у будинок дитини, плаче все відділення»

Зараз Іларіончика обстежують у лікарні. Таких, як він, тут п’ятеро: найменшій дитинці – 1 місяць, найстаршій – 10 років. Медики кажуть, що останнім часом покинутих діток побільшало.

«Такі діти у нас часом перебувають місяць-два. За цей час готують усі документи, проводять повне обстеження дитини для того, щоб передавати її в організований дитячий колектив. Від нас ці крихітки їдуть у будинок дитини.

Буває, малята абсолютно здорові. А буває, мають не лише вроджені захворювання, а й хвороби через недогляд: дерматити, попрілості, стоматити. Лікуємо, доглядаємо, дбаємо, як можемо», — каже Ольга Долженко, завідувачка педіатричного відділення №1.

У лікарні кажуть, що медсестрам непросто, бо, крім своєї рутинної роботи – крапельниць, уколів, вимірювання температури, вони беруть на себе весь догляд за залишеними немовлятами.

«Що дві години малюка треба нагодувати, переодягнути, помити. А ще, звісно, коли плаче – взяти на руки, заспокоїти, заспівати колискову. Знаєте, коли через місяць дитинку переводять до будинку дитини, плаче все відділення. Звикаєш до цих крихіток», — зізнається Лілія Білоус, старша медсестра педіатричного відділення №1.

Міська дитяча клінічна лікарня

Турбуватися про покинутих діток допомагають благодійники

Минулого року у дитячій лікарні пройшли лікування та обстеження 28 покинутих діток. Тут нікому не відмовляють у допомозі. Хоча на обслуговування однієї дитини пакетом медичних гарантій передбачено лише 300 гривень.

«Мабуть, нам потрібно разом із державними організаціями, громадськістю, волонтерами обговорити питання, як скоротити терміни перебування покинутих дітей у лікарні. Все-таки це медзаклад, і абсолютно здорова дитинка може підхопити тут перехресну інфекцію. А для обстеження достатньо декількох днів. І, якщо малюк здоровий, буде краще переводити його до будинку дитини.

Наразі утримувати цих діток, доглядати за ними нам дуже допомагають волонтерські і благодійні організації. За 300 гривень, які отримуємо від НСЗУ на лікування однієї дитини в рамках пакета медичних гарантій, надаємо все необхідне. Але підгузки, одяг, суміші – все це маємо завдяки меценатам», — зазначає Дмитро Білоус, в. о. генерального директора КНП «Міська дитяча клінічна лікарня».

«Вірю, що цього маленького хлопчика більше ніколи не залишать»

Торік у Чернівцях усиновили 11 діток: п’ятеро – з Чернівців і шестеро – з области. Наразі на обліку перебувають 54 дитини, які можуть бути усиновлені. І є 14 претендентів, які готові забрати малюків у свої родини.

«Для охочих всиновити дитину процедура є зовсім нескладною. Перш за все раджу звернутися безпосередньо до нас, у Службу у справах дітей, для отримання консультації. Можна також подати заявку через Дію. Відтак – подати документи на проходження обов’язкових курсів для майбутніх усиновлювачів. Після проходження курсів ви стаєте кандидатами і можете знайомитися з дітками», — розповіла Шпальті Інна Никитенко, начальниця Служби у справах дітей Чернівецької міської ради.

Усиновити дитинку може не лише сімейна пара, але й самотня людина – законом це не заборонено.

Посадовиця переконана: Іларіончик обов’язково потрапить до турботливої сім’ї.

«Зазвичай таких маленьких діток завжди усиновлюють. Є навіть черга з прийомних батьків. Вірю, що цього маленького хлопчика більше ніколи не залишать, а будуть любити і турбуватися про нього», — додає Інна Никитенко.

 

 

Коментарі